04/12/2022

Пролетта идва днес с майски температури

Днес идва астрономическата пролет. През следващите дни ще остане топло за март, с температури около и над 20 градуса, но до края на месеца леко ще захладнее.

Днес облачността ще намалява и през деня в по-голямата част от страната ще бъде слънчево. Температурите ще са от 14 до 20 градуса.

Все още в Дунавската равнина ще бъде ветровито, с умерен до силен западен вятър, който привечер ще отслабва и в началото на нощта ще стихне.

От утре до края на седмицата ще бъде слънчево или с временни увеличения на облачността. Утре ще духа слаб и умерен вятър от изток-югоизток, а през почивните дни ще бъде почти тихо. Възможно е само на места сутрин да се образуват краткотрайни мъгли.

Минималните температури ще са от 4 до 10 градуса. Дневните ще се повишават и в петък ще бъдат от 16 до 22, а в неделя ще достигнат 19 до 23, 24 градуса.

В понеделник от запад облачността ще се увеличава, като отначало ще бъде средна и висока. Във вторник над западните райони ще завали дъжд. Ще се появи вятър и температурите ще започнат да се понижават.

След началото на следващата седмица облачността ще бъде променлива, често значителна. Температурите сутрин ще бъдат от 6-7 до 12 градуса, а дневните ще са с 5-7 градуса по-ниски от тези през последните дни – от 11-12 до 16-17 градуса на повечето места.

В планините, до понеделник включително, времето ще бъде подходящо за туризъм, слънчево и тихо или със слаб вятър. Максималните температури на 1200 метра надморска височина ще бъдат към 12-14 градуса. Към вторник те ще се понижат чувствително и в масивите на Западна България ще завали в ниските места – дъжд, а над 1500 метра – сняг.

Астрономическата пролет у нас настъпва днес в 18 часа и 57 минути, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирани от БТА.

Астрономически сезонът започва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното полукълбо. Пролетта завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо, и около 21 декември в Южното полукълбо.

Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември. Дните започват да стават по-дълги от нощта.

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-prognoza-16345739

(Visited 200 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *