19/04/2024

От САЩ обучават онлайн студенти да управляват роботи в ТУ – Пловдив

След месец студенти от Техническия университет (ТУ)- филиал Пловдив, ще научат възможностите за дистанционно управление на роботи от  САЩ в рамките на учебни лабораторни упражнения.

Подготовката за тази непозната досега учебна практитка започна с лекция на живо от Калифорния. Тя бе изслушана с небивал интерес от около 100 студенти и специалисти в Техническия университет – София и Пловдив, както и служители на робокомпаниите Милра в САЩ (Бостън) и България.

Онлайн лекцията бе изнесна на български език от д-р Евгени Бонев. Темата, избрана от него за “майсторския клас” на действащите и бъдещи специалисти по роботика бе: “Съвременни контролери за управление на двигатели, използвани при роботи – характеристики, особености и програмиране”. Часът на лекцията е избран така, че за всички слушатели да бъде работно време – 7 часа сутринта в Калифорния, 11 часа в Бостън и 17 часа в България.

Според проф. Андон Топалов от катедра “Системи за управление”,  подобна трансатлантическа лекция се прави за първи път тук и заради големия интерес на слушателите е продължила 2 часа. Въпросите, които обсипаха д-р Евгени Бонев бяха много и се отнасяха преди всичко  за конкретните задвижвания, доставени в Техническия университет – Пловдив като мостри, казва проф. Топалов.

След две седмици по план д-р Евгени Бонев ще изнесе още една лекция, съпроводена този път и от лабораторни упражнения за дистанционно управление на роботи.  Това е абсолютна новост в обучението на българските роботици, които ще учат тънкостите на роботиката под контрола на най-големите американски специалисти в тази област. Американските лекции за студентите от Техническия унверситет – филиал Пловдив ще продължат през целия семестър на тази учебна година, увери проф. Топалов.

= Лекторът =

Доктор Евгени Бонев е български емигрант в САЩ, управител и собственик на фирма Пико Моушън. Завършил е Електротехникума в Пловдив, Техническия университет – София. В периода 1995-2001 година е работил в фирма “Логосоул”, специализирана в областта сервозадвижванията. Роботите в лабораторията на Техническия унивеститет в Пловдив се задвижват именно от сервосистеми на “Логосоул”. От 2001 до 2011 година д-р Евгени Бонев заема висока позиция във фирма „Дженмарк отомейшън” – водеща компания по роботика в САЩ. Достига до позиция вицепрезидент. През 2011 година основава своя собствена фирма “Пико моушън” и прави собствени разработки, непознати в света.

Големи машиностроителни компании “примамват” бъдещи инженери

ПЕТ големи машиностроителни компании ще отправят покана за работа към бъдещите инженери от Техническия университет-Пловдив в Деня на специалността “Машиноостроене и уредостроене” и на специалност „Мехатроника”, който започва на 25 март от 14 часа.

Фирмите ще се състезават за вниманието и избора на общо 100 студенти, учещи по бакалавърски и магистърски програми. За първи път ще бъдат канени на стажове и на фирмено обучение 15 първокурсници от новата специалност “Мехатроника”, които се обучават да съчетават и прилагат знания от механиката, автоматиката и електрониката.

Към нашите мехатроници проявяват интерес дори фирми, свързани с производството на роботи, казва доцент Димитър Петров – ръководител на катедра “Машиностроене и уредостроене” в Техническия университет – филиал Пловдив. Лидерите в оптичната индустрия на България – Оптикс АД също ще направят представяне на възможностите за работа при тях. Със свои презентации се включват мултинационалната компания АВВ, Айгер, Либхер, както и по-малки IT компании.

Според доц. Петров все по-осезаемо става нарастващото търсене на машинни инженери от българската индустрия. Това се отразява и върху предлаганите стартови заплати от 800-900 лева за младите специалисти. Не изключвам възможността още в следващите години и немски фирми да започнат да идват тук, за да привличат машинни инженери, защото и в Германия се чувства недостиг на технически кадри, казва доц. Петров. Разбира се за това ще бъде нужна и силна езикова подготовка, която засега се подценява от българските студенти с инженерни специалности.

Дипломите, получени в Техническия университет – Пловдив се признават в страните от ЕС и САЩ.

Денят на специалността “Машиностроене и уредостроене” и на специалност „Мехатроника” е отворен и за кандидат-студенти. Изкушените от инженерните науки ще  видят съществуващата лаборатория за CAD/CAM/CAE компютърно проектиране на машини, както и новия Милара Център по роботика, изграден с помощта на фирма Милара ЕООД. Очакванията са тези лаборатории да направят впечатление на младите хора и това да ги привлече към машинното инженерство, заключи доц. Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *