29/03/2024

Лютви Местан ли е земеделският министър в сянка?

За два дни българското изкривяване стана видимо. И, за да не се скрие бързо зад думите това уродливото явление, ще разкажем какво видяхме.

Майсторът на словото, елегантният в изказа си г-н Лютви Местан, направи нещо толкова Лютви Местаннепростимо дървено, че дори на хората от село, свикнали с какви ли не изцепки, свят им се зави.

В прекрасна реч, председателят на ДПС обяви на срещата с журналисти на 10 март, че най-малките, най-незащитените, най-бедните и т.н. земеделски производители ще получават годишно 1250 евро. При това Лютви Местан се изкуши и посочи параметри – парите ще са за тези, които притежават 10-20 декара земя.
Това изказване без съмнение може да се определи като един от големите гафове на лидера на ДПС.

Гафовете са по-точно два наведнъж

Първо, Лютви Местан абсолютно пренебрегна земеделския министър проф. Димитър Греков. От гледна точка на ценза г-н Местан буквално се изтъпанчи, където не му е мястото. Той е учител по български език и литература, а Греков е професор и ректор на Аграрния университет. Може ли даскалът да изпреварва професора? Може, ако е български политик. Като политик, г-н Местан представлява малка партия, която подкрепя правителството. И от тази официално скромна позиция не би следвало ДПС да определя правилата в земеделския бранш и политика. Но очевидно се случва точно това. Право е шефът пръв да съобщи новина на всеслушание. Това го пише и в кодексите за субординацията, професионална етика и дипломация, това инстинктивно се знае от всеки. И шефът съобщи новината пред микрофона. Направи го без срам и деликатност, и без никаква тактичност. В интерес на истината, той каза, че европейската помощ е съгласувана с премиера Орешарски и че проф. Греков ще съобщи подробности на пресконференция.

От земеделското министерство до този момент не бяха продумали и запетайка за въпросната европейска помощ. Нищо чудно във ведомството все още да са обсъждали параметрите за нея. Защото
тази субсидия варира и като сума, и като декари, и като процент от общите директни плащания.

Но Местан, който очевидно е министър в сянка, набързо фиксира помощта и я поднесе като информация на медиите.

Оттам нататък министър Греков нямаше много пространство за лавиране. Както наскоро чух цитат: “Слабият прави не това, което иска, а това, което може.” В слабата си позиция проф. Греков на следващата сутрин трябваше да потвърди пред БНТ казаното от Лютви Местан. Разбирате ли? Той бе принуден от лидера на ДПС да повтори думите му. И министър Греков ги повтори, но с две уточнения. “Да, каза той, най-дребните земеделски производители ще получат от 500 до 1250 евро.” И “да, помощта е за малки стопанства с площ от 1 до 5 декара”.
Професорът определено не бе подготвен за това интервю, защото и той направи грешка.

Вторият гаф на Лютви Местан бе, че с изказването си срина архитектурата на лидера на БСП Сергей Станишев. Председателят на левицата винаги е бил готов на всякакви словесни гимнастики, за да внуши на електората, че правителството е самостоятелно и е съставено от професионалисти. Че е експертно и програмно. С изказването си за земеделските субсидии, Местан показа на всички откъде изгрява слънцето. Не от Запад, както твърди колегата му Станишев, а от изток. Разбира се, че от изток. Нима земеделският министър може самостоятелно да реши нещо с екипа си? Ако оприличим земеделието на новострояща се сграда, то нейните архитекти са политиците и по-точно ДПС в сегашното управление. Строителните инженери са в Министерството на земеделието, защото те изчисляват къде колко бетон и желязо (пари) да се налеят. А строителните работници са фермерите, които се съобразяват с разпределението на материалите (парите) и създават физиономията на земеделието.

Третият гаф на Лютви Местан е в посочването на сумата. Той каза, че 1250 евро се полагат на стопанствата с размери 10 до 20 декара. В регламента за директните плащания обаче е посочено, че помощта може да е 500 до 1250 евро и за 10 дка минимална площ. Допуска се страните членки да променят минимума, но той не бива да пада под 5 декара.

В АгроПловдив отчетохме, че към текста за новината, поднесена от Лютви Местан, има огромен интерес

Тя просто се попиваше. Това ни накара да се замислим

На пръв поглед изглежда много добре, че най-дребните стопанства ще бъдат подпомогнати. Селата наистина загиват, но ако в тях се налеят европейски пари, те може и да се съживят, да излязат от кома.

Но, представете си, че сте наследник на 5-10 декара земеделска земя, която сте прехвърлил на арендатор или кооперация. Представете си, че получавате от наследството 300 кг пшеница (имате 5 дка) или 150-200 лева годишен наем. И изведнъж чуете новината, че ако вие самият засявате с нещо – без значение с какво, бащината нива, ще получите за нея 2500 лева. Няма ли да си я поискате обратно? Няма ли да я засеете с ечемик или с детелина да кажем, само и само да получите въпросните пари? Естествено, че ще си направите този труд, защото въпросната европейска субсидия ще ви даде многократно повече доходи от тези, които ще ви изплати арендаторът и от разходите, които ще направите. За отбелязване е, че за получаване на посочените 2500 лева от земеделското министерство няма да се поставят условия за добиви, нито за спазване на “зелени” изисквания. Нивата трябва само да се изоре и засее с нещо, каквото и да е, така че да бъде отбелязана на картата като обработваема земя.

За вас ще е добре, но за тези, които се занимават професионално със земеделие, ще е трагедия

Ето това г-н Местан въобще не може да отчете като резултат. Важно е хората да са доволни, а какво ще се случи с българското земеделие не е съществен въпрос.

Ето така политиците теглят държавата назад – с фино поднесени приказки за благоденствие и възход. С привидно състрадание и с, честно казано, грешни решения. Сега от земеделското министерство трябва да успокояват сдруженията, че ще измислят система, която няма да разтури направеното до момента.

http://agroplovdiv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *