28/03/2024

Какви скрити послания изпрати на Москва фрау канцлер

На заседание на Бундестага, германският канцлер Ангела Меркел изрази позицията на Германия за ситуацията Украйна, като обвини Русия в нарушаване на международното право.

Bild анализира нейните политически заявления като се опитва да разбере  какви скрити послания иска да изпрати Меркел в Москва.

В едно от първите си изявления канцлерът подчерта, че „действията на Русия в Украйна са явно нарушение на основните принципи на международното право“.

Редакцията коментира: такива  европейски страни като Полша , Чехия и балтийските страни, се опасяват от евентуално разширяване на руската зона на влияние, включително и върху тях, и очакват надеждни гаранции от страна на партньорите си от Алианса. Затова Меркел им  изпраща сигнал, че германското правителство е на тяхна страна. На Москва канцлерът дава да разбере , че тя „може стигне само до Крим и нито крачка по-напред“.

Меркел също така заяви: “ Военните действия – не са вариант“. Bild разшифрова  позицията на канцлера така: Германия сигнализира , че „ръководството на Германия остава благоразумно и не позволява да бъде провокирано“.

На следващо място Меркел заяви, че правителството „работи интензивно“ заедно с Европейския съюз за създаване на международна „група за наблюдение и контакти за търсене на политическо и дипломатическо решение на кризата“.

Това, пише изданието, свидетелства, че Берлин винаги е готов да посредничи, но „ако Русия продължи курса си от последните няколко седмици, нещата може да завършат с катастрофа не само за Украйна, но и за Русия – както в политически, така и в икономически план“, отбелязва фрау канцлер .

Всичко това,  обобщава Bild означава, че „Меркел е приспособила към реалността своите желания. Тя вече знае, че Крим е загубен, но в същото време казва ясно на Москва, че тя също трябва да направи компромис и да не закача източната част на Украйна“.

Само в този случай Западът, се казва в статията,  ще се  откаже от сериозни икономически санкции срещу Русия, а може би дори ще предложи ново икономическо споразумение с ЕС.

Източник : Bild

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *