25/04/2024

68 % от европейците: Няма справедливост, Брюксел върви в грешна посока

Един от най-големите  аналитични центрове в света – Ipsos Mori , който работи в тясно сътрудничество с европейските правителства, проведе проучване за нагласите в ЕС сред гражданите на десет държави-членки.

Резултатите подсказват за бомба със закъснител заради неспособността на брюкселските еврократи да  разберат  какво се крие под руините на обединена Европа, институциите на която нейните граждани възприемат като враждебни.

68% от европейците смятат, че ЕС се движи в напълно грешна посока. Най-много от  всички са недоволни италианците (77%), следвани от французите и испанците (76 %) . Евроскептицизъм се  разпространява и  в страните, които наскоро се присъединиха към ЕС, например в Унгария и Полша. В Германия 61% са недоволни от ЕС.

Изследването показва, че 50 % от европейските граждани биха желали по-малко централизация, 34 % биха искали да видят в европейските институции с по-малко власт, 20% искат да излязат от ЕС. Най-недоволни са британците и шведите. Европейците смятат, че обединението на Европа оказва негативно влияние върху стратегическите сектори като икономика (59 %) , финанси (65 %) , данъци (68 %) , селското стопанство (60 %) , правна сфера (59 %) , имиграция (59%) .

Данните показват, че най-големите проблеми за  гражданите са  строгите икономии, свързани с данъчното бреме и желанието за намаляване на държавния дълг, както и лошото функциониране на финансовата система. Всичко това води до съмнения за наличието на изгода в съвместното съществуване в ЕС. 65% от анкетираните смятат, че техните собствени стандарти на живот са се влошили, тъй като страната им е влязла в Европа .

Най-много отрицателни отзиви са били регистрирани в Италия и Швеция. Най-горещата тема е загубата на суверенитет. 64% от анкетираните смятат, че създаването на обединена Европа е имало отрицателно въздействие върху способността на избраните правителства на отделните страни да вземат решения в интерес на нацията.

Няма  справедливост: Повече от половината от европейците смятат, че ЕС облагодетелства богатите страни за сметка на бедните. Тази гледна точка най-много се застъпва  в Испания и Италия, а най-малко – в Германия .

Тази анкета е индикация за явления, въздействието на които е трудно да се изчисли. През последните няколко месеца в целия континент се проявяват антиевропейски движения,  в Шотландия и Каталония има силно желание за независимост, в региона Венето се проведе референдум, за който се говори в целия свят, но не и в Италия . Европа не се е променила, променят се европейците.

Господата в Брюксел са далеч и зад смеха си крият  неспособността си да разберат какво се случва. Те изтриха страните и народите на Европа (за  които мислеха бащите-основатели на Европа ), за да образуват банки и елитни общности. Сега страните и хората се опитват да си  върнат  миналото.

Източник: http://www.ilgiornale.it/news/interni/sondaggio-choc-sulla-ue-7-su-dieci-sbaglia-tutto-1004293.html

Със съкращение

http://30dumi.eu

One thought on “68 % от европейците: Няма справедливост, Брюксел върви в грешна посока

  1. Ясновидец или ясновидка отдавна беше предсказал/ла/,че ЕС ще се разпадне през 2014 година…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *