19/04/2024

15 години от началото на безсрамните бомбардировки на НАТО над Югославия (видео)

Вечерта на 24 март 1999 г. големи градове в тогавашна Югославия бяха подложени на авио бомбардировки от НАТО. Бомбите се хвърляха методично в продължение на три месеца. Хиляди загинаха или бяха ранени, хиляди съдби бяха прекършени. Този кошмар преследва мнозина от преживелите го и до ден днешен.

15 години по-късно кореспонденти на RT – сръбкиня и американка, задават въпроса: „Защо”?

Елена Милинчич и Аниса Науей разказват в свой филм какво е струвала на хората тази операция на НАТО, какво стои зад атаката на медиите срещу режима на Милошевич, и как по съвсем различен начин една и съща война се е осветявала в САЩ и се е възприемала в Сърбия.

Това, което мирните хора бяха виждали само във филмите на ужасите, стана за цялата нация страшна реалност. Кръвопролитните етнически конфликти, обхванали Югославия през 90-те години, провокираха разпада на федерацията и към края на 1999 в нейния състав влизаха само сегашна Сърбия и Черна гора. По време на операцията „Съюзна сила”, продължила 78 дни – от 24 март до 10 юни 1999 г., силите на НАТО атакуваха 990 цели. По сравнително неголяма територия бяха изстреляни 2300 ракети – обърнете внимание – със съдържание на ниско обогатен уран, с който със сигурност се е обогатила и България като се има пред вид преобладаващата у нас посока на ветровете – от запад. Над югославски градове бяха хвърлени 14 хил. бомби. Само столицата Белград преживя 212 бомбардировки.

Тези несекващи въздушни атаки отнеха живота на над 2000 мирни граждани, 8 хил. бяха ранени. В списъка на жертвите са и 88 деца.

Членове на семейството на Елена Милинчич и много нейни приятели са преживели ужасите на тези военни дни и загубата на близки хора.

Аниса Науей признава, че реалността е разрушила образът на Югославската война, който създавали американските средства за масова информация. „Не разбирам как може светът да позволява на НАТО да не чувства вина за всичко това?”, недоумява журналистката.

15 години  след операцията „Съюзна сила” журналистите пътуват из Сърбия, за да научат истината за тази война, да чуят разказите на онези, които са видели всичко с очите си.

Бел. ред.: Години след тази трагедия на нашите съседи се разбра защо – Югославия е разпокъсана на дребни парчета и вече не може да се бърка в геостратегическите планове на хищниците на Балканите. Повярвайте – същите тези не мислят нищо добро нито на България, нито на българите. Разпокъсването на Балканите е предвидено и прогнозирано от билдерберга Збигнев Бжежински още преди десетилетия.

Няма шанс да видим подобен филм в България. Първо, защото още тогава през 1999 г. – без да сме членове на НАТО, се държахме като подлоги на НАТО. Сега вече го правим по задължение- включваме се в последните учения на алианса – тренировка за евентуална война в Украйна.

Войните са мръсно, подло дело независимо от поводите и кой ги провокира. Но през последните години няма по-голям агресор, който да е причинил по-големи злини на света от НАТО. И ние бедните българи благодарение на мъдрото управление на държавата, харчим скъпоценни милиони от бюджета, за да участваме във всичко това.

Защо продължаваме да се държим като плиткоумни овце? Защо си мислим, че мечката няма да заиграе и в нашия двор като се вземе пред вид нещастието ни да сме на геостратегическо място?…

One thought on “15 години от началото на безсрамните бомбардировки на НАТО над Югославия (видео)

  1. Да така е, уважаеми редакторе.Но има ли сила,която да спре тази геополитика и тези кръвоппролития, незнам…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *