18/04/2024

Учените: Очакваме шестото масово измиране

Много от видовете скоро могат да изчезнат тъй като на планетата се очаква шестото масово измиране, предупреждават учените.

Преди това Земята е преживяла пет масови измирания, най-лошото от което е станало преди 220 милиона години, когато са изчезнали 96 на сто от морските видове и 70 на сто от сухоземните.

Сега учените предполагат, че изменението на климата в съчетание с разрушаването на естествената среда на обитаване и миграция на животните на нови територии ще доведе до изчезването на много видове, пише Сара Грифитс.

Междуправителствената комисия по изменението на климата предупреди още през 2007 г., че опасност от измиране на 20-30 на сто от видовете растения и животни ще се появи, ако глобалното затопляне продължи.

Елизабет Колберт, научен наблюдател на The New Yorker, в своята книга „Шестото измиране” изследва какво ще стане, ако темповете на загиване се ускорят. В интервю за The Washington Post тя казва, че за човека е неестествено да наблюдава измиране на който и да е вид в рамките на своя живот. Сегашната ситуация масово измиране ли е или само ускоряване на темповете, с които това се случва – въпросът е спорен, казва Колберт.

Според нея измененията в химическия състав на океаните е възможно да се явява като най-важният фактор за постепенното хлъзгане към масово измиране на видовете. Една трета от изхвърляния от хората във въздуха въглероден двуокис попада в океаните. „А най-страшните кризисни измирания в историята са свързани с измененията в химията на океаните”, коментира Колберт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *