29/03/2024

Протестиращите превзеха президентския дворец в Киев, Янукович бяга

Виктор Янукович е напуснал Киев, съобщи лидерът на опозиционната партия „Удар“ Виталий Кличко, цитиран от „Би Би Си“. Това стана малко след като изтече поставения от опозицията срок до 10 часа местно време, в което държавният глава трябваше да си подаде оставката.

Протестиращите са превзели президентския дворец, а в района не се наблюдава присъствие на силите за сигурност. Говорителят на Върховната Рада Владимир Рибак е подал оставка.

По-късно „Интерфакс“ съобщи, че президентът на Украйна е на посещение в Харков, където ще подпише приетите от Радата вчера закони. Сред тях е този за връщане на конституцията от 2004 година, която дава повече правомощия на парламентарна република.

Не е ясно дали Янукович ще подпише и приетите снощи законови промени, позволяващи освобождаването на Юлия Тимошенко от затвора.

Очаква се в Харков Янукович да се срещне с избиратели и да говори по телевизията.

Журналисти от пети канал на украинската телевизия потвърдиха, че тази сутрин безпрепятствено са влезли на територията на президентската резиденция „Межигорие“ до Киев. На входа ги е пресрещнала малка охрана, която „просто ги развела“ из комплекса.

Телевизионният екип установи, че резиденцията е пуста. Охраната не знае къде е заминал Виктор Янукович, а по думите им, изоставената резиденция на практика е достъпна за всякакви посетители. Пазачите са призовали единствено да не се мародерства на нейна територия.

Междувременно, по време на днешното заседание на парламента опозиционните партии „УДАР“ и „Отечество“ предложиха Върховната Рада да приеме постановление с искането за импийчмънт на Янукович.

Това трябва да послужи като основание за провеждане на предсрочни избори, които според Конституцията трябва да се проведат до 25 май.

Припомняме, че в приетото вчера споразумение между властта а и опозицията също присъства провеждането на извънредни президентски избори, но се споменава срок до декември.

Според лидера на „Отечество“ Арсений Яценюк основанието за исканата оставка са редица неподписани от президента закони, приети от парламента след началото на масовите протести в страната.

http://news.ibox.bg/news/id_293637075

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *