29/03/2024

Позорът на цивилизацията: 250 хил. деца участват във войните

Децата по време на война се подлагат на изтезания , насилие или  ги използват като човешки щитове.

През 2002 г. е  приет  допълнителен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детството и юношеството, който забранява използването на деца като войници , пише Марта Рицо в La Repubblica . Но въпреки предупрежденията на ООН, независимо от факта, че 153 държави са ратифицирали Протокола за правата на детството и юношеството, продължаващите въоръжени конфликти в света поставят на дневен ред въпроса за по-голяма отговорност и контрол върху използването на деца във войните.

„Обезпокоителни са  докладите на ООН за набирането и използването на деца от въоръжените групировки и проправителствени милиции в Конго. Децата, които не загиват в сраженията, умират от наркотици , насилие, включително сексуално, от страна на военните командири. В Конго това  са почти шест хиляди деца, включително 30 момичета“- казва авторът .

“ В Афганистан децата стават войници вече на 8 -годишна възраст. В тази страна се използват във военните действия 70 малолетни и непълнолетни. Най-дейно те участват в създаването на оръжия и взривни устройства, както и в доставката на военни товари. Най-малко 10 от тях са били наети от въоръжените групи, които да извършват самоубийствени актове на тероризъм“, казва кореспондентът.

“ Сирийските деца биват арестувани , измъчвани , използвани като човешки щитове – продължава журналистът. В бруталната война сирийските опозиционни въоръжени групи използват деца, както за доставката на стоки,  така и в хода на боевете.  Но най-голям брой деца войници има в Южен Судан. Точна информация няма, но според ООН, в тази страна се използват 252 малолетни и непълнолетни лица на възраст от 14 до 17 години. Освен това има случаи на използване на момичета и жени с цел сексуална злоупотреба“.

Източник : La Repubblica

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *