28/06/2022

Интернет гиганти публикуваха секретни искания на службите към тях

Google и Facebook публикуваха секретни искания от щатските служби, които са били отправени към тях за разкриване на данни за техните клиенти. Целта на двете компании е да възвърнат доверието на потребителите си.

Починът на двата интернет гиганта идва след разкритията на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън. Публикуването на исканията е направено, след като американските власти по настояване на президента Обама им разрешиха да публикуват повече информация за следенето на техните потребители от спецслужбите.

Така става ясно, че властите са поискали информация за около 10 000 потребители на Google през първите шест месеца на 2013 г. и още 12-13 хил. през предходните месеци. Всички искания са напълно законни, тъй като са направени по силата на съдебни разрешения за тях от съдебен орган, натоварен да контролира разузнавателните операции.

Facebook от своя страна съобщи за между 5000 и 6000 искания за информация за негови потребители през първите 6 месеца на 2013 г. и още около 6000 за предходни месеци. Facebook има повече от 1 млрд. потребители. От своя страна Yahoo! твърди, че му е поискана информация за 30 000-31 000 акаунта на негови абонати. Компанията отбелязва, че става дума за 0.01% от общия им брой.

Б.р.: Това са официалните искания, а неофициалното шпиониране и държане изкъсо на по-свободолюбивата част от човечеството по принцип всички управляващи го анатемосват, но си падат много по него.

Колкото до публикуването на исканията – вече и на децата е ясно, че и косъм не пада, без благословията на службите. Лъскат си имиджа просто чрез мъничко прах в очите.

http://news.ibox.bg/news/id_1151942666

(Visited 81 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *