19/03/2024

Впечатляваща интерактивна панорама на Луната през очите на „Юйту“

Китайският луноход „Юйту” за кратко време направи много интересни наблюдения. Например камерата на робота показва, че лунната повърхност има кафяв цвят докато грундът, който са видели членовете на екипажите от „Аполо” е бил сив.

Причината за това разминаване засега е неизвестна. Възможно е самата повърхност да е била с различен състав или пък да е имало проблем в работата на камерите.

Благодарение на усилията на китайските инженери, на интернет и на таланта на естонския фотограф Андрей Бодров, сега всеки може да види Луната през „очите” на „Чане 3”. Фотографът е създал интерактивна 360-градусова панорама, която можете да разгледате ТУК.

Тя позволява да се огледа повърхността на спътника на Земята, сякаш сме седнали в лунохода. Панорамата позволява да се изменя мащабът й и да се разглежда луната повърхност. А на хоризонта може свети нашата планета Земя.

Любителите на теориите за заговори и конспирации ги очаква неприятна изненада: на снимките на китайския луноход не се виждат звезди. Някои хора считат отсъствието на звезди като признак за това, че снимките на екипажите на корабите „Аполо” са фалшификация и американците не са стъпвали на Луната.

Но всичко е много просто: за фотографирането на ярката лунна повърхност се изисква много малко време за експониране, поради което слабите светещи точки на звездите в далечината не могат да бъдат уловени и фиксирани от снимачната техника.

От времето на прилуняването на съветския автоматичен апарат Луна-24 през вече  далечната 1976 г. на Луната не е изпращан нито един земен робот. След близо 40-годишна пауза спътникът на Земята прие китайския спускаем апарат Чане 3. Той е оборудван с камери и научна апаратура, като и с неголям луноход, наречен Юйту – в чест на митичния домашен заек на богинята на Луната Чане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *