25/04/2024

Проучване: Религиозните хора боледуват по-рядко

Вярващите хора са по-здрави и излизат по-рядко в болнични, твърдят авторите на ново изследване. Те са по-малко стресирани и по-рядко се тревожат в работата си.

Експертите смятат, че това може да се дължи на факта, че духовността играе ролята на своеобразна „буферна зона”. Психолози от Лабораторията за здраве и безопасност в Стокпорт открили, че колкото по-религиозни са хората, толкова по-рядко страдат от тревожност, депресия или морално изтощение.

Доктор Роксана Жерве забелязала как дълбоко религиозните сътрудници чувстват, че техният живот има по-голям смисъл отколкото онези, които не са уверени напълно в своята религиозност или са атеисти. Д-р Жерве, разпитвайки работници, се опитвала да си изясни доколко те са щастливи в дома си и в трудовата си кариера. Тя открила, че онези, които посещават религиозните служби, се чувстват по-сигурни в своята връзка с висше същество.

Пред  The Telegraph д-р Жерве коментира: „ С увеличаване темповете на работата се ускорява и животът. Хората все по-често си задават въпроса за смисъла на живота им. Младото поколение иска нещо по-голямо от простата добавка към заплатата в края на месеца. Моите проучвания показват, че религиозността на работното място може да се използва като допълнителен ресурс, който прави хората по-устойчиви и им помага да се справят с многото проблеми на трудовия си живот”.

Според нея такива лични убеждения могат да бъдат много полезни не само за сътрудниците, но и за работодателите, предоставящи на хората заетост с „буферна зона”. Психоложката е убедена, че работодателите трябва да поощряват и подкрепят убежденията на своите сътрудници.

Изводите на д-р Жерве ще бъдат представени на годишната конференция на Британското психологическо общество по професионална психология в Брайтън.

Проучването е направено след като стана известно, че в мозъка на хората, които вярват в Бог, има област от „дебела” мозъчна тъкан. В изводите от изследване, проведено в Колумбийския университет, също така се изказвало предположението, че това удебеляване на кората на главния мозък може да помага за предпазването от депресии.

Авторите на изследването са на мнение, че резултатите от тяхното проучване позволяват с по-голяма сигурност да се твърди, че вярата в

Бог изменя структурата на мозъка като по този начин намалява рисковете от болести на душата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *