19/04/2024

Китайските лунни апарати изпратиха нови фотографии на Земята

В продължение на три седмици китайският луноход „Юйту” и спускаемият космически апарат „Чане 3” се намираха в принудителен спящ режим на повърхността на земния спътник.

Причината бе, че на Луната настъпи дълга студена нощ. И двата китайски апарата могат да работят само при светлината на Слънцето благодарение на своите слънчеви панели. Така съоръженията изпадат в принудителен сън при всяко настъпване на нощта на Луната. Други методи за захранване на оборудването не са предвидени.

С настъпването на деня двата апарата разгънаха отново слънчевите си панели и се заеха с изследователската си работа на спътника на Земята. Те направиха нови снимки на нашата планета и ги изпратиха на Земята.

Първата фотография е направена на 24 декември 2013 г. от камерите на космическия апарат „Чане 3”, докато „Нефритеният заек” и спускаемият космически апарат бяха заспали. В този безопасен режим те влязоха на 25 декември и се събудиха на 12 януари 2014 г.Тази фотография показва плазмосферата на Земята, снимана в ултравиолетовия вълнови диапазон. Плазмосферата на нашата планета – това е нейното магнитно поле, генерирано от източници в недрата й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *