26/04/2024

Камък допълзя до марсохода Opportunity (снимки)

Вече повече от месец марсоходът Opportunity стои на място без да се движи – приготвя се за зимуване.  Работи само манипулаторът. Но преди няколко дни се случи нещо неочаквано: на добре виждащо се място сякаш от нищото се появи камък.

На 3536-я кадър него го няма, а на 3537-я се вижда ясно.

Вижда се още, че едната му страна е чиста – не е покрита с прах, блестяща е като някакъв бял минерал. Opportunity го е заснел със своята микрокамера и поради тази причина тайнственият гостенин може да бъде детайлно разгледан.

От другата страна камъкът е в марсиански прах, което показва, че пред очите ни не стои метеорит. В крайна сметка не и този, който падна на Червената планета преди дни. Камерата на марсохода на 3516 кадър е заснела повърхността на Марс и тогава камъкът е могъл да бъде съборен от Opportunity, коментират бдителни блогъри.

Много е вероятно камъкът да е бил някъде под корпуса на апарата и затова да не е попаднал в обектива на камерата, а на 3537-я кадър да го е закачила „ръката” на марсохода и да го е изтласкала напред, разсъждават коментаторите на снимките.

Другата загадка според тях е вътрешният цвят на този камък. Покрай белите фрагменти в него се наблюдават и много тъмни участъци – почти черни, като въглища. За образуването на въглища е необходима растителност, което е малко вероятно. Но пък този цвят е типичен за така наречените въгленови метеорити.

За тях е характерно високото съдържание на въглерод, в това число и на въглеводород, които сега така усърдно търси Curiosity в на повърхността другото полукълбо на Марс.

И странно и любопитно

Двата ровъра – “Опортюнити” и “Спирит”, кацнаха на Марс през януари 2004 година. Бяха разчетени да работят по 90 дни. “Близнаците” обаче биха всички рекорди, след като през юни 2010 година “надживяха” по продължителност на работата си предишния рекордьор – “Викинг – 1”. “Викингът” държеше първенството с 6 години и 116 дни работа на повърхността на Марс.

В края на май 2011 година НАСА официално “пенсионира” марсохода “Спирит” и пренасочи всичките си ресурси към работа само с “Опортюнити”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *