29/03/2024

Джеймс Клир: Забравете целите си! Да обявим 2014 за „Година на ленивците”

Авторът на тази статия Джеймс Клир се интересува от психологията на творчеството и навиците, които помагат на хората да бъдат щастливи и продуктивни. Неотдавна той публикува доста мотивираща статия.

Всички ние мечтаем да постигнем нещо в живота си – да сме в добра физическа форма, да изградим успешен бизнес, да създадем щастливо семейство, да напишем книга или да спечелим шампионат.

Повечето от нас започват пътя си към тези прекрасни неща с оформянето на конкретна цел. Но неотдавна аз намерих далеч по-действен и ефективен начин за достигане на желаното, казва авторът. Цялата работа е в разликата между цел и система.

Ето каква е тя:

-Ако сте треньор вашата цел е да спечелите първенството в шампионата, а вашата система са ежедневните тренировки на отбора.

-Ако сте писател вашата цел е да напишете книга, а вашата система – графикът на това, какво ще напишете всяка седмица.

-Ако сте предприемач вашата цел ще е достигане на бизнес за милиони. Вашата система – продажбите и маркетинга.

А сега – наистина интересен въпрос:

Ако напълно игнорирате целите и се съсредоточите само върху системата, ще можете ли да постигнете резултати?

Например, ако тренирате баскетболен отбор и забравите, че вашата цел е победа в шампионата, а се концентрирате само върху ежедневните тренировки, ще постигнете ли успех? Аз мисля – да.

И така, ето трите причини, поради които трябва да се съсредоточите върху системата, вместо върху целта:

1. Целите ни потискат

Когато работите за целта, вие сякаш си казвате: „Засега не съм достатъчно добър/а, но ще стана по-добър/а, когато получа желаното”.
Недостатъкът на подобно мислене е, че вие се научавате да отлагате щастието и успеха си за в бъдеще. „Щом достигна целта, ще стана щастлив/а и успешен/а”.

Решението: следвайте процеса, не целта.

Поставянето на цел ни притиска силно. Представете си мога ли да си поставя цел за година да напиша две книги? На мен ми изглежда страшно дори само при мисълта за това!

Ние се подлагаме на излишен стрес, за да отслабнем, да постигнем успех в бизнеса или да напишем роман. Вместо това можем да опростим живота си, съсредоточавайки се върху всекидневното изпълнение на набелязания график, на не върху големите цели.

Когато се съсредоточите върху хода на изпълнението, а не върху обема на предстоящата работа, тогава ще започнете да се наслаждавате на днешния ден и дори да подобрите своите постижения.

2. Целите са важни за дългосрочния прогрес

Вие може да си въобразявате, че целта ще поддържа вашата мотивация по дългия път, но това не винаги е вярно.

Да вземем за пример маратонът. Трудите се много месеци, но щом съревнованието приключи, отиват към нула и вашите тренировки. Целта е била да се пробяга маратонът, дистанцията е зад вас и поради това целта повече не ви мотивира. Когато всичките ви усилия са насочени към достигането на целта, какво ще ви тика напред след постигане на желаното?

Това създава своеобразен ефект йо-йо, когато човек постоянно преминава от работа по целта си към пълно отсъствие на работа въобще. Такъв цикъл не позволява да се опирате на успехите си в дългосрочна перспектива.

Решението: забравете за незабавните резултати

Например, дошли сте в тренировъчната зала и сте почувствали изтръпване на краката. Това е просто признак на умора. Можете насила да направите упражненията, но по-добре е да си припомните, че вие възнамерявате да се занимавате със спорт цял живот и да решите да прекратите тренировката през този ден.

При подобни ситуации ориентацията върху целта би изискала от вас да направите тренировката докрай тъй като без достигането на целта вие започвате да се чувствате като неудачник.

А с мисленето на основата на системата у вас няма да възникнат трудности с това да продължите напред. То се опира не върху количеството, а на това да се придържате към тренировките и да не ги пропускате.

Именно поради това системата е по-добра от целите. Целите са краткосрочни, Системата работи в дългосрочна перспектива. В края на краищата постепенното развитие винаги печели.

3. Целите създават лъжливо чувство за контрол

Вие не можете да предскажете бъдещето. Но всеки път, поставяйки пред себе си цели, ние правим точно това. Ние планираме къде и кога ще се окажем. Ние се опитваме да предскажем колко бързо ще се доберем до желаното, макар и понятие да си нямаме, какви обстоятелства и затруднения могат да се изпречат на пътя ни.

Решението: създавайте обратна връзка

„Пантите” на обратната връзка са важни за изграждането на ефективна система тъй като те помагат да се проследяват дребните детайли, които прогнозират какво ще се случи с цялата система. Прекратете опитите си да предсказвате бъдещето. Създайте системи, които сами ще ви покажат, че е необходимо да направите корекции.

Обикнете систематичността

Това съвсем не означава, че поставянето на цели е абсолютно безполезно. Целите са добри при планирането на вашите успехи, а системите – те са добри за движението напред.

Аз предлагам официално да обявим 2014-та за „Година на ленивците”, за да може всички вие да намалите газта и да се съсредоточите върху процеса.

Целите определят посоката и ни подтикват към краткосрочната перспектива, но добре обмислената система се оказва по-печеливша. Важно е да имате система.

И главното – да продължавате движението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *