26/04/2024

Две суперлуния през януари. Да чакаме ли бедствия?

В началото на 2014 г. в небето ще можем да видим суперлуние. Това е явление, свързано с приближаването максимално близо до Земята на нейния естествен спътник. То е много впечатляващо, тъй като на хоризонта Луната се вижда като красив огромен диск.

Суперлуние можеше да се види още на 1 януари (където нямаше мъгли), но в течение на месеца на явлението ще можем да се полюбуваме (при благоприятни метеорологични условия) още веднъж на 30 януари, съобщава Информинг.

Макар разстоянието между Земята и Луната да се съкращава само с няколко процента, явлението изглежда поразително. Спътникът на нашата планета изглежда доста по-голям – с 14 на сто, и доста по-ярък – с 30 на сто от обичайното. Суперлунието практически според учените не влияе на нищо, но все пак то може да предизвика много по-големи приливи от обикновеното.

Като цяло през 2014 г. ще могат да се наблюдават пет супер луни – на 1 и 30 януари, на 12 юли, 10 август, както и на 9 септември. Най-голяма ще бъде Луната през август, когато спътникът на Земята ще се приближи до нас най-много.

Интересен факт е, че следващия път, когато в рамките на един месец ще могат да се наблюдават две суперлуния ще е през януари 2018 г.

Бел. Ред.: Официалната наука отрича да има връзка между суперлуниуето и други космически явления с зачестилите и все по-разрушителни катаклизми на Земята. Статистиката обаче може би ги опровергава. Нека си спомним, че броени дни преди скуперлуние в Япония на 11 март 2011 г. стана чудовищното земетресение от 9-та степен по Рихтер и последвалото го унищожителното цунами.

Взелото стотици хиляди жертви земетресение в Хаити бе след пълно слънчево затъмнение. Нека си припомним какво земетресение удари Турция дни след пълното слънчево затъмнение на 11 август 1999 г. и колко много хора загинаха.

И суперлунието от 1 януари не мина незабелязано – силни земетресения разтърсиха Иран, Чили, Япония, Турция.

Все пак най-добре е учените да са прави и това да са случайни съвпадения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *