24/09/2020

85 човека притежават половината от богатството на Земята

Икономическото неравенство се е увеличило до такава степен, че съвкупното състояние на 85-те най-големи богаташи  в света, е равно на състоянието на 3,5 млрд. обикновени хора, пише The Guardian , позовавайки се на доклада Oxfam, озаглавен „Работа за малцина“.

В документа се твърди, че растящото неравенство е резултат от завземането на властта от икономическия елит, който оказва натиск върху правителствата с цел да провеждат политики , благоприятни за него.

Oxfam призова участниците в предстоящия Световния икономически форум в Давос (на снимката) да поемат лична отговорност за  решаване на проблема, а не да укриват данъци, както и да не използват богатството си за политически цели.

Изследване, проведено от организацията при подготовката на доклада показва, че много от участниците в целия свят, в това число две трети ( 67%) от анкетираните британци смятат, че икономическият елит има твърде голямо влияние върху курса, по който се движи страната им.

Само 10 % от анкетираните британци отричат това. В проучването, проведено между 1 и 14 октомври миналата година, са участвали  1 166 възрастни британци.

„Превземането на възможностите“ от страна на богатите за сметка на бедните и средната класа е довело до ситуация, в която 1 % от семействата притежават 46% на сто от световното богатство – в  пари това са почти  70 трилиона лири  (около 114 трилиона долара ) .

Докладът „Глобални рискове“ на Световния икономически форум определя икономическото неравенство за една от най-големите заплахи за световната общност.

http://30dumi.eu

(Visited 182 times, 1 visits today)

One thought on “85 човека притежават половината от богатството на Земята

  1. След като го притежават, какво го правят? Крият го в мазето?

    Няма никакво значение чие е богадството, а как се управлява. В края на краищата, то отива в … бедните и средните. А това, че те са много, не са виновни богатите.

    Комунистическия начин на мислене е вроден. Все някога ще се открие гена. Тогава на ход ще са гинеколозите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *