29/03/2024

Загадъчни ивици подсказват за стичаща се вода на Марс

Тъмни сезонни ивици на склон близко до екватора на Марс могат да подсказват, че по тях се стича вода. По думите на учените течният поток се появява в топло време, когато се топят замръзналите ледени образувания.

До това заключение стигнаха изследователи след като космическия апарат на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) откри тъмните ивици на Червената планета. Когато до Марс достига най-голямо количество светлина от Слънцето на повърхността му се наблюдава формирането на различни тъмни ивици.

Интересното е, че те изчезват, когато стават сезонните изменения в температурите и се появяват с настъпването на марсианското лято. По склонове от средните ширини по-рано космическият апарат MRO наблюдава същата картина, но сега ги откри и близко до екватора.
Карта на потвърдените места с наличие на тъмни ивици на Марс (Nature Geoscience , Алфред Макюън)

„Тъй като досега нямаше преки доказателства за наличието на течна вода, новите данни намекват за удивително активен кръговрат на водата на Марс, казва ръководителят на изследването Макюън, който е професор по планетарна геология в Университета на Аризона – Тусон. Сега го открихме и в екваториалните райони. Това е повече от удивително, ако се отчете, че екваториалната област на Червената планета се считаше за абсолютно суха”, добавя ученият.

Тези нови наблюдения позволяват да се предположи, че в повърхностните слоеве на кората на Марс може да има далеч повече вода, отколкото се смяташе досега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *