29/03/2024

Вече работят по технологии, с които да бъркат в мозъците ни

Съвременните методи за наблюдение на АНС могат само да бледнеят в сравнение с това, което ще бъде възможно в рамките само на няколко години, ако комуникационните технологии и неврофизиологията осъществят умствена  комуникация. Специалистът по модерни технологии Jean-Michel Cornu говори за Atlantico.fr за напредъка в тази област.

Според Cornu сега в тази посока се правят редица изследвания. Така например IBM се стреми да „научи“ телефонa да набира номера на човека, на който собственикът иска да се обади, без да го кара да използва  ръцете си.  За телепатия все още не става дума.

Днес, с помощта на мисловни импулси може да се движи курсорът на мишката и  да се идентифицира конкретен човек в определена база данни. Отгатването нa мисли засега остава фантастика. „Все още не сме в състояние нито да ги изпратим на разстояние, нито да ги приемаме или да ги уловим“,  признава експертът.

Ако все пак телепатията се превърне в реалност дали ще може да бъде „хаквана“, интересуват се от Atlantico.fr. Освен класическото криптиране в момента много се набляга на квантовата криптография,  отговаря Cornu.

Тя се основава на принципите на физиката на елементарните частици и позволява унищожаването на данни, ако до тях поиска достъп някой неоторизиран . Ако телепатичните комуникационни сесии бъдат криптирани по прост начин, те ще могат да се хакват, но не е изключено такива  контакти да са квантови. „Въпреки това, ние все още не знаем как мислим и възможно ли да се мисли заедно.

Става дума не само за общуване на един човек с друг или с машина, но за съвместното мислене, мислене в унисон, цитира Cornu Atlantico.fr.  Каквото и да се говори, ние можем само да спекулираме с това, тъй като сега се смята, че е невъзможно да се проникне в квантовия алгоритъм. Но какво ще се случи утре ?

Тъй като в този случай ние говорим за пробив в най-новия  „сейф“, тогава проблемът със защитата на неприкосновеността на личния живот става по- остър, подчертава експертът:  „Ние виждаме, че диктатурата може да елиминира свободата на словото, но да ви спре да мислите, не може.

За да се справят с този проблем, на специализираната комисия по етика и законодателите ще им трябват години. Никога досега не е било толкова трудно да се съгласуват две противоположни цели: Общите интереси и интересите на индивида“.

“ Развитието на технологиите, включително в когнитивната сфера, е сравнимо с атома, който може да бъде източник както на велики постижения, така  и на ужасни нещастия – обобщава Cornu. Ние сме достигнали последната линия за защита на човека – неговата личност“.

Източник : Atlantico

Read more: http://30dumi.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *