29/03/2024

Ураган удари Северна Европа с вятър до 225 км в час

Един от най-тежките през последното десетилетие урагани с вятър до 225 км/ч удари Северна Европа и нанесе щети във Великобритания, Германия, Полша и Дания, съобщи Ройтерс. Бурята Ксавер се образува в района на Северно море и се очакваше дори да вдигне нивото на морето.

Лошото време наруши транспорта в няколко държави. В първите часове най-тежка бе ситуацията в Шотландия, където 100 000 домакинства останаха без ток, а хиляди трябваше да бъдат евакуирани. Улиците в някои райони заприличаха на реки, а пътищата бяха блокирани от паднали дървета и други отломки, пренасяни от вятъра. Шофьор на камион загина и четирима души бяха ранени след катастрофа, причинена от урагана. Движението на всички влакове в Шотландия бе спряно от сутринта, централната гара в Глазгоу бе евакуирана, след като част от покрива падна.

Под тревога бе и германският пристанищен град Хамбург. Там бяха отменени всички полети от местното летище, а много училища и коледни базари бяха затворени. Повечето фериботи до островите в Северно море бяха спрени. Местните власти посъветваха жителите в Северна Германия да останат в домовете си заради опасността от падащи дървета и отломки по улиците. В района е обявен червен код на опасност.

В Дания железопътната компания DSB обяви, че повечето от влаковете ще бъдат спрени по време на бурята. Авиокомпанията „Алси експрес“ отмени всички вътрешни полети в четвъртък. В Северна Холандия също жп транспортът бе спрян, а от летище „Схипхол“ в Амстердам бяха отменени 50 полета.

Бяха спрени и фериботите между Швеция и Полша и между Швеция и датския остров Бьорнхолм. В очакване на бурята бяха и части на Белгия и Франция. Силен, поривист вятър със скорост от 50 км/ч до 130 км/ч е регистриран в областите Померания и Западна Померания в Полша. Предупредителният червен код за тези области е валиден до 7 декември 2013 г. включително.

В Северно море водите може да се покачат до рекордно ниво за последните 30 години, предаде ИТАР-ТАСС.

Заради лошото време българското външно министерство предупреди българските граждани да избягват пътувания до засегнатите области в Германия, Полша и Дания, както и в останалите страни в Северна Европа по пътя на бурята.

ww.standartnews.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *