25/04/2024

Таджикистан забрани Дядо Мраз и Снежака

Таджикистан забрани на държавните телевизионни канали в своите новогодишни програми да показват приказните персонажи Дядо Мраз и Снежанка (руската версия на Дядо Коледа), както елхи и алкохол на празничната трапеза.

От Комитета по телевизионни и радио предавания съобщиха, че тези персонажи, свитата и атрибутите им нямат нищо общо с националните традиции на Таджикистан, но все пак отбелязват, че в тях няма нищо лошо.

По телевизиите разрешават да се излъчва само посрещането на Нова година, снега, зимата, танците, песните и празничните пожелания.

Миналата година заради религиозен фанатизъм в тази средноазиатска държава бе убит човек, предрешен като дядо Мраз. Тълпа е нападнала 24-годишния Парвиз Давлатбеков, докато той бил на гости на роднини в ранните часове на 1 януари. Той носел облекло на Дядо Мраз,

Всъщност истината е, че този празник с тези персонажи се наложи по света, в това число и в много нехристиянски държави, защото носи много радост най-вече на децата. Достатъчно е да си припомним как приказно украсяват улиците си например японците, в които християните са само една шушка народ.

Същото стана по света и с празника на влюбените Свети Валентин, защото е зареден с универсалното послание за любов . А любовта е присъща на представителите на всички вероизповедания.

Няма голяма надежда скоро човечеството да заживее в истински мир, щом съзира опасности дори в празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *