29/03/2024

Сондата на Китай започна да изследва повърхността на Луната

Китайският лунен роувър „Нефритеният заек“ се отдели от космическия кораб „Чане 3? , който  в събота успешно кацна в Залива на  дъгата и започна да проучва лунната повърхност .

Задачата на лунохода е да изследва геоложката структура на Луната. Апаратът, който може да достига скорост до 200 метра в час, трябва да работи на земния спътник три месеца.

Предвижда се събраните почвени проби да бъдат върнати на Земята през 2017 година .

Астрономи любители обаче откриха грешка при кацането. Според aстроблогъра zelenyikot , грешката е открита от потребители на американския форум Unmannedspaceflight.com по видео , направено при спускането на апарата.

Космическият апарат „Чанъе-3? с „Нефритеният заек“ на борда, е кацнал на Луната на около 400 километра източно от кратера Залива на дъгата в Морето на дъждовете.

Китайската агенция „Синхуа“ обаче съобщи, че машината благополучно се е спуснала в Залива на дъгата. Официално потвърждение за такава грешка няма.

Read more: http://30dumi.eu

2 thoughts on “Сондата на Китай започна да изследва повърхността на Луната

  1. На китаиците маи им се вижда тясна земята та тръгнаха към Луната.

  2. Китай са голяма сила и икономически фактор с който се съобразяват всички държави и е нормално да летят до където си искат, а ти да се возиш на голфа към село :))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *