29/05/2020

Сляпо вярващите в съдбата се обричат на бедност

Хората, които вярват в съдбата, вероятно ще бъдат по-малко успешни, отколкото тези, които вярват, че могат да променят своето бъдеще, твърдят учени след проведено изследване.

Те са анализирали състоятелността на няколко хиляди семейства в продължение на четири години и са установили, че по време на проучването значително се е подобрило благосъстоянието на тези хора, които смятат, че самите те са „господари на съдбата си“.

Също така,онези, които вярват, че всеки човек е ковач на собственото си щастие,  били по-добре обезпечени в напреднала възраст отколкото хората, които изцяло се подчинявали на съдбата в по-младите си години и били по-склонни да харчат пари за скъпи коли и всевъзможни джаджи, показва проучването.

Най-явните различия, според учените, са сред най-бедните семейства. Така тези, които решили да не се доверяват на съдбата, се оказали с 40-60% по-богати от тези, които вярват, че животът им е предопределен, пише в последния брой на британския таблоид Mail Online.

Изследването е проведено от трима изследователи от Университета на Мелбърн в Австралия. Авторите смятат, че констатациите им могат да се използват от правителството в разработването на методи за стимулиране на икономиката.

Проучването показало, че за четирите години семействата, чиито членове вярват, че могат да повлияят на  собствената си съдба, спечелили средно със 150 000 долара повече и запазили със 7,7% повече от доходите си.

Учените коментират, че въпреки че са използвали данни за австралийски семейства, по тяхно мнение, тези тенденции могат да са валидни и за живеещите в други развити страни.

Read more: http://30dumi.eu

(Visited 159 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Сляпо вярващите в съдбата се обричат на бедност

  1. ПО УСПЕШНИТЕ ВИНАГИ СА ОПТИМИСТИ, И ОБРАТНО, ЧОВЕК СЕ ПОЗНАВА САМ, НО УСПЕШНИТЕ С ПОВЕЧЕ ВРЪЗКИ И ОБСТОЯТЕЛСТВА В ЖИВОТА ОПРЕДЕЛЯТ ДРУГИТЕ ЗА МЪРЗЕЛИВИ ИЛИ ЛУДИ

  2. Преди няколко години американски психолози установиха, че жените, които дълго време са били подлагани на насилие в семейството си, са били далеч по-малко успешни в работата си от останалите. Страдащите постепенно изгубват вяра в себе си, престават да очакват, че околните могат да изпитват към тях уважение и други позитивни чувства. И като резултат – хабят нерви, време и пари.
    Децата, пострадали от семейно насилие, през целия си живот страдат от депресии и тревожни състояния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *