25/04/2024

Проучване доказа: Витамините са вредни

„Витаминните добавки почти винаги са загуба на пари без да допринасят каквито и да било ползи за здравето“, пише  The Times. Това е заключението на група експерти, които  са анализирали данните на задълбочени изследвания с участието на половин милион души.

Съобщавайки за „прекратяване на делото“ за витамини и минерални добавки, приемани от една трета от населението на Обединеното кралство,  изследователи от Medical School в Университета Джон Хопкинс и Университета на Уоруик заявиха, че натрупаните доказателства сочат, че „допълнението към диетата на възрастни,  получаващи пълноценна храна … няма очевидни предимства и може дори да нанася вреди“.

Един от учените също така предполага, че компаниите , които продават хранителни добавки във Великобритания за повече от 650 милиона лири на година, създават фалшива тревога, за да предложат ненужно лечение .

Изявлението на академиците съвпадна с едновременната поява на три научни статии. Едната от тях е анализ на 24 предишни проучвания, включващи 450 000 души, които не са показали положителен ефект на витаминните добавки върху смъртността. Втората  изследва ефектите на добавките върху когнитивното увреждане на 6000 възрастни мъже. Подобрения не са наблюдавани в продължение на 12 години. Трето проучване е наблюдавало 1700 мъже и жени със сърдечни заболявания за около пет години  и е установило, че няма полза за приемалите добавките.

Учените твърдят, че доказателствата са очевидни. Те са написали в  Annals of Internal Medicine,, че използването на повечето добавки е ненужно и трябва да се избягва. „Тези витамини не трябва да се използват за предотвратяване на хронични заболявания“, препоръчват учените.

Изследователите смятат, че диетата на населението на западните страни е самодостатъчна, освен в някои конкретни случаи. В частност във Великобритания Националната здравна служба препоръчва на жените , които се опитват да забременеят фолиева киселина, а на възрастни хора и деца под пет години – Витамин D, но счита , че повечето от другите добавки са ненужни.

Източник : The Times

Read more: http://30dumi.eu

One thought on “Проучване доказа: Витамините са вредни

  1. То това изследване звучи като директно платено от биг-фарма уродите, защото не им изнася хората да си помагат (че в някои случаи даже излекуват) с добавки и витамини.. Да си пишат колкото искат простотиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *