29/03/2024

Пореден пробив на акулите: И Русия разреши отглеждането на ГМО зърно

С постановление, прието на 23 септември, се разрешава в Русия да се отглежда генно модифицирано зърно (ГМО). Решението влиза в сила през юли 2014 г. и както предполага началникът на отдела за изследване на пазара в компанията Bunge Олег Суханов, първата реколта от ГМО соя може да бъде прибрана през 2016-2017 г. , съобщава „Ведомости”.

(в този линк можете да прочетете за истинското поробване и трагедията на потомствени западни фермери, попаднали в зъбите на акулите. ГМО културите се очертават като новото най-страшно оръжие за поробване на човечеството)

Към настоящия момент ГМО култури в Русия може да се отглеждат единствено в опитни участъци. При тях е разрешен вносът на някои сортове царевица, картофи, соя, ориз и захарно цвекло. В същото време вертикално интегрирани агрохолдинги и по-рано засяваха големи площи с ГМО фуражни култури. Освен това в Русия е разрешено в хранителни продукти да се използват ГМО суровини, но се изисква това да е маркирано на етикетите.

В страната ГМО семена могат да продават Syngenta, Monsanto, KWS или Pioneer.

Директорът по външните връзки на Съюза по органично земеделие Ана Любоведская припомня, че ГМО семената не могат да се възпроизвеждат. По думите й „земеделците ще бъдат принуждавани постоянно да закупуват такива семена от чужбина тъй като собствено семепроизводство в Русия почти няма”.

За отглеждането на ГМО зърно са необходими специални и силно отровни хербициди, които също ще трябва да се купуват от западните производители”, добавя Любоведская.

Производството на ГМО продукти е възможно, рискове за здравето и екологията засега не са регистрирани, отбелязва управителят на Международната конфедерация на обществата на потребителите Дмитрий Янин.

Тази информация не минава незабелязано от потребителите. С чувство на черен хумор те варират от „Приятен апетит, руснаци”, до „Добре дошъл, Monsanto”, компанията, която използва взевъзможни средства за натиск да се купуват нейните ГМО семена, в това число е впрегната и американската дипломация по света, която някога прилага съвсем не дипломатичен натиск върху правителствата в полза на печалбите на Monsanto.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *