19/04/2024

Новата „валута“ биткойн – кратко ръководство за приложението й

Биткойните* напоследък влязоха в полезрението на почти всички благодарение на неотдавнашния фантастичен скок на цената им. Въпреки това малцина са, които ги ползват или пък имат ясна представа какво може да се направи с тях. Ето кратко ръководство за възможностите на тази цифрова криптовалута:

-Чрез биткойни могат да се извършват онлайн попукпки без да е необходимо да предоставяме важни лични данни (това позволява да се предотвратяват кражбите).

-Можем да пренасяме парите със себе си (например в телефона) и да имаме достъп до тях 24 часа в денонощието седем дни в седмицата без необходимост да използваме за целта услугите на банките. Фактически да се изпращат пари от телефон в телефон с помощта на съответно приложение е много по-просто, отколкото с помощта на банкови приложения.

-Чрез биткойни могат да се купуват и продават вещи във всяка точка на света, вместо да правите това само чрез онлайн магазини, които приемат вашата валута.

– Може да се изпращат пари във всяка страна на света – например до членове на семейството ви срещу извънредно ниска комисионна в сравнение с традиционните преводи.

-Ако се намирате в страна със строги вътрешни ограничения – например в Китай, Аржентина или Иран, може да се заобиколят ограниченията на пренасяне на пари или за покупка на стоки зад граница.

-Можете да направите дарение или микроплащания на всеки човек или организация в света. Например да дарите 0,25 долара с помощта на кредитна карта практически е невъзможно, но това става лесно с биткойна.

– Биткойните позволяват да съхранявате и обезопасите големи обеми лично богатство. Достатъчно е да си защитите паролите и да шифрирате ключовете си за достъп до биткойните, да ги напечатате на хартия и (или) да ги съхраните на флашка. Ако поискате да пътувате до чужда страна или да заплатите много скъпа стока, това може да се направи самостоятелно без каквито и да са ограничения от страна на трети лица.

– Ако нямате банков акаунт или пък живеете в беден регион където достъпът до банките е затруднен, можете да получите биткойн акаунт просто като свалите съответното приложение в своя телефон. Това позволява да станете част от онлайн икономиката без да губите огромни суми пари за поддържане на кредитна карта. А ако живеете в бедна страна чрез биткойните получавате достъп до истинската световна икономика.

Думата биткойн* произлиза от английските думи bit – единица информация, и coin – монета. Това е децентрализирана виртуална валута, а самата система BitCoin е платежна интернет услуга с отворен код, чрез която се извършват финансови операции в партньорската мрежа (peer-to-peer). Сам по себе си биткойнът представлява закодирана цифрова поредица, която отговаря на определени математически условия, не подлежи на фалшификация и е непроследима. За първи път терминът биткойн се споменава в статия, написана от човек или група с псевдонима Сатоши Накамото, в която се описва системата BitCoin.

 

One thought on “Новата „валута“ биткойн – кратко ръководство за приложението й

  1. Явно това са измислили евреите, за новия световен ред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *