24/04/2024

Метеорит падна в Канада

Жителите на градовете Монреал и Отава – Канада, наблюдаваха в тъмното небе ярко избухване, съпроводено със свистене, които са характерни при навлизането на метеорит в земната атмосфера. Това се случило във вторник вечерта.

Наземните акустични сонари, монтирани в Монреал, са регистрирали звука на космическото тяло в посока от север на юг, което помогнало на учените от Университета на Западно Онтарио да определят, че това е бил метеорит, навлязъл в земната атмосфера.

След съобщението за метеорита специалистите от Meteor Environment Office, който е под управлението на НАСА, се опитали да открият падащия в Канада метеорит на своите видеозаписи, направени със свръх чувствителни камери, но небето било прекалено тъмно и камерите не успели да уловят нищо. Въпреки това падането на метеорита било потвърдено.

Геологът Ричард Херд (Richard Herd), който е куратор по събирането на метеорити в Канада, също потвърди, че това е било метеорит.
„Той летеше много бързо и поради това камерите на са могли да го засекат. Този обект имаше известен балистичен ефект. Това е типично дори за малките метеорити”, обяснява ученият.

По регистрираното от звуковите детектори изследователите могли да определят, че фрагментът от падналия в Канада метеорит бил не по-голям от баскетболна топка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *