19/03/2024

Китайската сонда „Чане 3“ днес трябва да кацне на Луната

Китайският изследователски апарат „Чане 3” трябва да кацне днес – на 14 декември в 21,40 часа пекинско време, на Луната. Центърът за управление на полета за 720 секунди по време на прилуняването ще изгуби връзка със сондата.

След кацането на повърхността на спътника на Земята ще бъде издигнато китайското знаме. Вечерта на 15 декември на пътешествие ще се отправи „Нефритеният заек” – луноходът, изпратен на спътника ни с помощта на „Чане 3” (на снимката). Това е самодвижещо се устройство с тегло около сто килограма, което в продължение на три месеца ще изследва повърхността на Луната.

Китайската програма за усвояване на Луната е разделена на три етапа, припомнят информационните агенции. Първият бе осъществен през 2007 г., когато в орбита около нея бе изстрелян апаратът „Чане 1”. За 16 месеца работа той състави триизмерна карта на лунната повърхност с висока резолюция. През 2010 г. към Луната бе отправен втори апарат, който фотографира редица райони. В един от тях трябва да се прилуни „Чане 3”, който е част от втория етап на програмата.

Амбицията на китайците е „Чане 3” не просто да кацне на Луната, но и да се върне след това успешно на Земята.

Третият етап е предвиден да стартира през 2017 г., когато Китай ще изпрати още един апарат, чиято задача ще бъде да пренесе на Земята образци от лунната повърхност.

Предвижда се тайконавти (китайски астронавти) да стъпят на Луната след 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *