19/04/2024

Изненада: Любителите на чашката живеят по-дълго от трезвениците

Според резултатите от изследване на учени от университета в Тексас (публикувани в списание Alcoholism: Clinical and Experimental Research – вижте тук) хората, които редовно си попийват, живеят по-дълго от пълните трезвеници. Сред въздържателите нивото на смъртност е по-високо, отколкото при умерено пиещите и дори – отколкото при тези, които пият много.

В изследването са участвали 1824 доброволци на възраст от 55 до 65 години. Наблюденията над тях били проведени в продължение на 20 години. Чарлз Холакън, ръководител на групата американски учени, която извършила проучването, казва, че през годините на наблюдението са починала 69 на сто от въздържателите.

В същото време редиците на много пиещите за този период оредели с 60 на сто. А умерено пиещите, към които се причисляват употребяващите от едно до три спиртни питиета на ден – с 41%. При това учените отчитали и странични фактори, включително социално-демографски, здравни, социално-поведенчески.

Учените си блъскат главите в догадки, опитвайки се да обяснят удивителните резултати на това проучване. Например, червеното вино, с което нерядко се асоциира умереното пиене, действително притежава редица полезни свойства, които се отразяват благотворно върху работата на сърцето и кръвообращението.

Друго възможно обяснение е, че въздържанието често се отнася за хората от по-ниските социални слоеве, той като пиенето си е скъпо удоволствие. В тези групи стресът е по-голям и съкращава живота.

Бел. ред: Ако нямаше ползи от алкохола, вероятно Бог едва ли щеше да ни позволи да го „открием“. Същото е и с опиатите, които в определени случаи са незаменими в медицината (при анестезиологията, например). Лошото е, че доста често много любители на чашката не могат да усетят кога да скочат върху спирачките.

Така че нека пием с истинско удоволствие през идващите празници (и не само), но да спираме на точното място и в точното време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *