16/04/2024

Хипнотичният кладенец на Яков, който поглъща водолази (снимки)

Две момчета сякаш се хвърлят в бездната… Това е кладенецът на Яков, който се намира в Уимбърли -Тексас, САЩ. Това е голям артезиански водоизточник с диаметър четири метра. Извира от най-обширната подводна система от пещери на територията на щата.

Водата в него е токова прозрачна, че при скок се създава илюзията, че се хвърляш в празно пространство. Кладенецът е с дълбочина десет метра, но на дъното му започват безкрайни разклонения, които не са докрай проучени. Към днешна дата по време на изследване са загинали осем водолази.

Този кладенец е едно от най-опасните места на Земята. Дори смъртта на водолазите не плаши търсачите на силни усещания, решили да скочат в него.

На пръв поглед Кладенецът на Яков прилича на безопасен басейн, в който се влива рекичката Cypress Creek. Изглежда спокоен и безопасен. Местен собственик на магазин за водолазни принадлежности смята, че всъщност започващите под водата в кладенеца пещери са най-опасните.

Първата пещера започва на дълбочина 30 фута и свършва на 55 фута. Тя е осветена добре, в нея има много риба и водорасли. Втората е на 80 фута, има тесен вход, който хваща водолазите в капан. Точно тук е загинал студентът Ричард Патън.

От втората в третата пещера води не голям отвор със сипещ се чакъл. Водолазите се стремят да не го докосват, когато се промъкват в третата пещера. Към четвъртата пещера преминаването е още по-трудно. Малцина са, които са я виждали и поради това я наричат девствената пещера. На дъното й се намират пластове от варовик и ако го разбутат, практически е невъзможно да намерят изхода.

Този кладенец отдавна привлича водолази, учени и художници. Те не се плашат от лошата слава на водоема. Той сякаш символизира естеството на живота, създавайки  в продължение на хиляди години чиста вода всеки ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *