28/03/2024

Държавата съди Кобурга и сестра му за 875 хил. лева

Адвокатите на държавата внесоха в сряда иск за 875 000 лева срещу Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза за пропуснати ползи от владеенето на двореца „Царска Бистрица“ и прилежащите към него гори, информира „Mediapool“.

В сряда съдът прие експертизата по делото, върху която стъпиха и претенциите на държавата за пропуснатите ползи.

От Сакскобургготски и сестра му са поискани общо 280 000 лева обезщетения за лишаване от ползване на имотите и лихви в размер на 224 000 лева върху тази сума.

Държавата настоява за други 132 000 лева за добива на дървесина от горското стопанство и лихви от 99 000 лева върху тази сума.

Отделно се настоява за връщане на 137 000 лева, събрани от посетители като входни такси за достъп до двореца.

В средата на юни бившият премиер и сестра му внесоха насрещни искове срещу държавата за признаване на разходи по поддръжката на имотите и направените инвестиции в тях.

Засега те са в размер на 380 000 лв., но адвокатите на Сакскобургготски обявиха, че това са само частични искове и се очаква сумите да нараснат.

Ключовият момент по време на заседанието в сряда бяха представените нови доказателства от страна на защитата на Симеон и сестра му, които намесиха в спора и Светия синод.

Те представиха три документа от 1904 година, които доказват, че 12 000 декара гора местността Маркуджик в Рила са били собственост на Светия синод.

Впоследствие тази гора е продадена на община Самоков, а след това попада в територия на стопанството към двореца „Царска Бистрица“.

Целта на адвокатите на Симеон Сакскобургготски е да се докаже, че държавата претендира за имот, който не е бил нейна собственост.

Адвокатите на регионалното министерство, което заведе иск от името на държавата, оспориха, че тези документи нямат нищо общо с предмета на делото.

А ответниците припомниха, че тази територия попада в един от двата нотариални акта, чрез които държавата претендира за собственост.

Съдът прие новите доказателства по делото и така Светият синод също се оказа замесен в казуса.

Преди седмица Симеон II и сестра му окончателно загубиха делото за двореца „Кричим“ , след като Върховният касационен съд отказа да отвори казуса за ново разглеждане.

Сега съдебната битка се води за дворците „Царска Бистрица“, „Врана“, „Ситняково“ и „Саръгьол“.

http://dnes.dir.bg/news/tzarskite-imoti-15728439

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *