26/04/2024

Активисти водят съдебно дело за признаване на шимпанзе за личност

Личност ли е шимпанзето? Този въпрос съвсем не е толкова прост, колкото изглежда. В крайна сметка не и за американската обществена организация „Проект за защита правата на животните”. Нейните активисти се обърнаха преди ден към съд в Ню Йорк с петиция, в която искат на приматите да се признаят права на личности, в това число и правото им на свобода.

„Шимпанзетата имат познавателни способности, които при хората са много ясно защитени. Няма причина, заради която те да не бъдат защитени точно по същия начин”,  заяви президентът на „Проекта” Стивън Уайз.

Подадената в понеделник петиция се отнася за конкретно животно, което живее  затворено и защитниците на правата на животинките не са доволни от този факт. 26-годишното шимпанзе Томи се намира във ферма за екзотични животни в град Гловерсвил, щата Ню Йорк. За първи път Стивън Уайз го видял през октомври. „Томи изглеждаше ужасно. Така, както обикновено изглеждат шимпанзетата, лишени от свобода. Те не се движат, не гледат към вас, изглеждат потиснати”, разказва защитникът, който по-рано е имал възможността да наблюдава примати на свобода в Уганда. Томи не е вещ, а личност, притежаваща когнитивни способности и има право да бъде свободен, убедени са активистите, които искат да се признае, че затварянето на шимпанзета в малка сива клетка в тъмна стая е незаконно. Според тях Томи трябва незабавно да бъде преместен в резерват за примати.

През тази седмица „Проектът за защита правата на животните” възнамерява да внесе още два такива иска. Първият – в защита на 26-годишното шимпанзе Кико, живеещо при хора в град Ниагара Фолс, щат Ню Йорк. Вторият иск е за две млади шимпанзета във филиала на Университета на щата Ню Йорк, разположен в Стоуни Брук. Собствениците на Томи и Кико, а също и университетът, където се държат Херкулес и Лео, отказаха коментар.

Трябва да се отбележи, че още през януари 2013 г. от  Националния институт по здравеопазване в САЩ обявиха, че намаляват използването на шимпанзета в биомедицинските си изследвания. Благодарение на създаването на нови технологии голяма част от експериментите с маймуни вече не са необходими. Директорът на центъра Франсиз Колинс заяви тогава, че шимпанзетата са изключително специални животни и заслужават особено отношение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *