24/04/2024

700 хиляди американци са в черния списък на терористите

В списъка на хората, които службите на САЩ считат за потенциални терористи, са доскоро бяха имената на почти четвърт милион човека. При това няма начин да се разбере по какви критерии човек може да попадне в този черен списък, както и кой именно е попаднал в него. Всички данни са секретни, пише Panorama.

Този списък американските служби започнаха да го съставят след терористичните актове на 11 септември 2001 г. , а с наблюденията се занимава едно от подразделенията на ЦРУ. През тази година по данни на The New York Times, броят на хората, които по една или друга причина са заподозрени във водене на терористична дейност, се увеличи но 700 хиляди човека. Това не са единствено чужденци, но и граждани на САЩ.

Излиза, че попадналите в черните списъци, са обречени на доживотно следене. „Потенциалните терористи” нямат никаква представа за това, че са във въпросния списък (официалното му название е „Terrorist Screening Database“), докато например не се опитат да се качат на самолет  – на тях им е забранено да летят.

Случаят със студентката Рахинах Ибрахим е нагледен пример за това. Преди няколко години тя се канела да лети с дъщеря си към родната Малайзия. Но на летището към нея се приближили полицаи, закопчали я с белезници и я задържали без да обясняват за причините. По-късно все пак я освободили, но при условие, че студентската й виза ще бъде анулирана и жената ще бъде лишена от правото да идва в САЩ. Многогодишното съдебно дело засега е без резултат.

Снимката на Рахинах Ибрахим е на University Putra Malaysia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *