29/03/2024

ВВС: Протестите срещу бедността и корупцията в България продължават (видео)

След сблъсъци, окървавени протестиращи и петима задържани, напрежението около парламента вечерта ескалира. Нови опити на недоволните от управлението на страната да нахлуят зад загражденията около сградата на Народното събрание тази вечер последваха ден на бурни протести.

Един от многократните щурмове доведе до събаряне на част от металните прегради, които делят недоволните от парламента, в който към този момент вече няма депутати. Малко след 19 часа в проблемния сектор между протестиращите и парламента остана само верига от полицаи.

В обширни статии и репортажи, световните информационни агенции и водещи телевизии съобщават за обстановката в България. „Сблъсъци пред българския парламент“, и „Софийският университет блокиран след 150 дни протести“ са само част от заглавията на коментарите на западните медии.

В голяма статия, илюстрирана с богат снимков материал, британската телевизия BBC съобщава за сблъсъците между протестиращи и полиция в София. Протестите срещу бедността и корупцията в най-бедната държава от Европейския съюз продължават въпреки предсрочните избори през май, отбелязва медията.

Телевизия Евронюз посочва, че точно 24 години след падането на комунизма, студентите са открили вратите на Софийския университет заключени. Телевизията отбелязва, че към протеста са се присъединили професорите и преподавателите. Евронюз допълва, че България си остава най-бедната държава от ЕС, но членството е окуражило много млади хора да емигрират.

Агенция Франс прес пише, че хиляди са излезли по улиците, за да заклеймят „управлението на олигархията“. Хората са скандирали лозунги „Мафия“ и „Засрамете се“, докато шествието е преминавало покрай парламента.

Ройтерс също съобщава, че хиляди хора са протестирали срещу това, че България не се е превърнала в просперираща и добре управлявана държава. Агенцията отбелязва, че социалистическото правителство е подложено на силен натиск от ежедневните протести срещу връзките на кабинета с бизнес-групировки.

Вижте видео от тези събития ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *