20/04/2024

Удивителен облак – шапка, похлупи Сиера Невада

Астрофотографът Гуидо Монтанес (Guido Montanes) засне удивителен и много рядък феномен над американския планински хребет Сиера Невада. Става дума за уникален облак, който разговорно в региона наричат „облак шапка” или „облак шал” тъй като той сякаш обгръща или покрива града или някаква местност. Изглежда просто фантастично.

„Облакът шал” спада към неголемите лентикуларни (лещовидни) облаци. Това действително не е толкова често природно явление, което се наблюдава не навсякъде и не всеки път.

Метеоролозите и авиаторите в България обаче знаят, че в нашата страна се образуват подобни лещовидни облаци ( не като на снимката) от същата класификационна група – Алтокумулус лентикуларис. Най-често това става през есента и пролетта при нахлуването на студени фронтове със силни ветрове. Често се наблюдават над Витоша и други планински вериги.

Тези облаци са характерни с мощната си термика, която може да издигне безмоторен самолет на 10-15 хил. и повече метра. Поради това преди години в България се организираха международни състезания за постижения на височина, без която дисциплина не можеше да се спечели международният златен знак с един, два или три диаманта на световната федерация по въздушни спортове FAI.

По принцип такива облаци като заснетия в Сиера Невада се образуват на гребените на въздушните вълни между два слоя въздух с различна температура. Характерното за тях е, че колкото и да е силен вятърът, те не се движат. Носещият се над земната повърхност вятър обтича препятствията и по този начин образува въздушни вълни.

Облаците обикновено увисват от подветрената страна на планинските хребети и отделни върхове на височина от 2 до 15 километра. Във вълновия поток тече непрестанен процес на кондензация на водни пари. Поради тази причина лещовидните облаци стоят като окачени в небето.

Появата на такива облаци подсказва, че в атмосферата има силни хоризонтални потоци, които образуват вълни над планинските препятствия, над които във въздуха има достатъчно влага. Това обикновено е свързано с приближаването на атмосферен фронт или с интензивен пренос на въздух от отдалечени райони.

One thought on “Удивителен облак – шапка, похлупи Сиера Невада

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *