26/04/2024

Разработват революционен автомобил – ще се зарежда веднъж на сто години

Към днешна дата по пътищата на планетата се движат повече от един милиард автомобили, които пряко или косвено струват трилиони долари материални ресурси, време и замърсяване с отрови. А сега си представете, че всички тези машини могат да работят абсолютно екологично в продължение на сто години само с 8 грама гориво за всяка.

Компанията Laser Power Systems (LPS) от Кънектикът- САЩ, разработва нова двигателна система, използваща един от най-плътните материали, известни в природата – торий. Той има изключителна плътност и е в състояние да произведе невероятни количества топлина.

Към настоящия момент компанията експериментира с малки парченца от материала, способни да създават лазерен лъч, който загрява водата, генерира пара и върти мини турбина.  Сегашният модел на ториевия двигател тежи 200 килограма и лесно се намества под капака на традиционен автомобил. А според заключенията на експертите само един грам торий съдържа повече енергия от 28 литра бензин и 8 грама от това вещество ще захранва обикновен автомобил в продължение на сто години.

По думите на експерта Робърт Харгрейвс  „източниците на енергия с малки или нулеви изхвърляния на СО2 трябва да бъдат по-евтини, иначе ще се провалят в опита да заменят изкопаемото гориво”.

САЩ например консумират 20 на сто от световната енергия и според Харгрейвс дори да намалят емисиите от СО2 до нулата, 80- те на сто в останалите страни както и преди си остават проблем. А доколкото замърсяването с въглероден диоксид премина вече всички мислими граници, ние имаме нужда от нетривиални идеи”.

Торият може да даде отговор и за бъдещето на световната ядрена енергетика. Той произвежда от 10 до 10 хиляди пъти по-кратко живеещи радиоактивни отпадъци. Добиването на торий дава само един чист изотоп, докато в същото време сместа от природни уранови изотопи изисква обогатяване, за да работи в повечето от ядрените реактори.

Торият не може да поддържа верижна ядрена реакция без специални катализатори, така че при случаите на необходимост неговият разпад в реактора автоматично се прекратява.

Харгрейвс  предсказва преминаване към торий на фабриките и другите промишлени концерни. И това според него можем да видим с очите с в най-скоро време.

Източник: http://www.industrytap.com/thorium-fueled-automobile-engine-needs-refueling-once-a-century/15649

One thought on “Разработват революционен автомобил – ще се зарежда веднъж на сто години

  1. „А според заключенията на експертите само един грам торий съдържа повече енергия от 28 литра бензин и 8 грама от това вещество ще захранва обикновен автомобил в продължение на сто години.“ – Не ви ли прилича на математика за идиоти ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *