19/04/2024

Половин метър сняг затрупа Румъния, чака ни същото в сряда

Заради силния снеговалеж и рязкото понижаване на температурите Румънската агенция по метеорология обяви жълт код за опасност. В отделни планински региони дебелината на снега достигна половин метър.

Заради снега временно са затворени някои шосета, а на туристите се препоръчва да не предприемат походи без специално оборудване и подходяща екипировка.

В планинските райони съществува опасност от падане на лавини. Поровите на вятъра мога да достигнат 70-80 км в час.

През тази година зимата в Румъния започна необичайно рано. Сняг още в началото на октомври страната не беше виждала от 1929 година насам, припомня Укринформ. През тази година заради суровите снежни виелици още в началото на октомври беше обявен код „жълто”.

Снегът ще дойде и в България. Около 50 сантиметра ще достигне снежната покривка в сряда, прогнозираха синоптиците.

Във вторник ще започне да вали дъжд, а през нощта срещу сряда ще го обърне на сняг. Сериозно натрупване се очаква в сряда през деня, когато към сегашната снежна покривка ще се добавят още поне 20-30 сантиметра и ще достигне над половин метър. Валежите от сняг ще продължат до четвъртък.

Минималните температури в началото на седмицата ще са между минус 5 и 0 градуса, а максималните ще достигнат 4-7 градуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *