28/03/2024

Медици: Ето към кои лекарства не бива да посягате

Кои лекарства повече пречат, отколкото помагат? Има ли безполезни илачи?

ПИК се свърза с водещи светила в родната медицина за консултация. Оказа се, че някои от констатациите им са шокиращи.

Аналгинът, например, е забранен за продажба в повечето европейски страни. Но не и у нас! Оказва се, че той предизвика тежък страничен ефект – нарушение в производството на кръвни телца. Това обаче старателно се крие от родните фармацевтични гиганти, които изсипват огромни бюджети в медиите, за да се мълчи по въпроса.

Същото е и с валидола и бисептола. Валидолът, например, има изключително нисък съдоразширяващ ефект. Въпреки това възрастните хора упорито го пият при сърдечни проблеми.

„Илюзия е, че може да ви предпази от инфаркт, по-скоро може леко да ви се доспи, нищо повече. Не си хабете парите на вятъра“, обяснява роден кардиолог.

Особето опасни са силните транквиланти, именно заради тях старите хора заспиват прави, падат и си чупят крайниците. Вероятно много хора знаят за антихистаминните препарати като димедрол, супрастин, дизолин – забравете за тях!

Те не се за вас, защото оказват много силно антихолинергично действие. На много пенсионери се налага да приемат успокояващи лекарства, сънотворни и транквиланти. Най-опасните сред тях за старческия организъм са елениумът, диазепамът и нитразепанът. При възрастните хора тези лекарства действат не просто дълго време, те действат много дълго време – повече от 96 часа.

Сред барбитуратите, които лекуват тревогата и безсъние, най-вредни са фенобарбиталът и нембуталът. Много възрастни хора страдат от стомашно-чревни разстройства. В такива случаи често предписват спазмолитици за премахване на болката и спазмите.

Много актуални за възрастните хора са лекарствата за понижаване на кръвното налягане. Сред тях за вреден се смята резерпинът, защото може да предизвика силна депресия. Лекарствата против язва като циметидин, ранитидин, низатидин и фамотидин предизвикват обратно съзнание и маса други странични ефекти. Най-добре се откажете от тях.

One thought on “Медици: Ето към кои лекарства не бива да посягате

  1. Много добра статия! Написана в стил – не пийте стари и изпитани лекарства, които са много евтини, защото сме ви подготвили нови, скъпи и …убиващи бавно. ПИК все повече се превръщат в слуги на глобалистите…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *