25/04/2024

Китай се отправя на мисия до Луната през декември

Китай постига все по-големи успехи в програмата си за изпращане на апарат за сондиране на Луната.

На Сичанския космодрум край Пекин на апарата „Чане 3” се провеждат последните тестове преди изстрелването му към Луната в началото на декември 2013 г. На 1 ноември на космодрума пристигна ракетата носител Long March 3B/Чанчжен-3В, която е модернизирана – с нови технологии и повишена надеждност. Спътникът „Чане 3” трябва да извърши първото в историята на китайската космонавтика меко кацане на Луната. Цел на сондата е Sinus Iridum, известен като залива Дъга, който е запълнен с базалтова лава, съобщават китайски медии.

Името на лунохода ще бъде избрано през следващия месец сред 190 хил. предложения, събрани от два китайски сайта. Според Beijing Times  лидери в списъка са „Yutu“ (в превод нефритен заек), а на второ и трето място са „Tansuo“ (проучвател) и „Lanyue“ (хвани Луната).

Китайският космически изследовател Боб Кристи съобщава, че стартът на сондата се очертава да е на 1 декември. „ Може да е и ден по-късно или малко повече, но едва ли ще стане по-рано”, каза той. Оптималното време за изстрелването е 1 декември. Това ще позволи на „Чане 3” да се приближи до Луната от север, за да имаме по-точна представа за преминаването на апарата в орбита, отколкото би било при подход от юг”, обяснява специалистът.

По неофициални данни от доклада на Дейвид Кринг, сътрудник в Хюстънския университет, който събира данни от различни китайски източници, луноходът „Чане 3” е оборудван със слънчеви батерии и може да носи около 20 кг. полезен товар. Освен това той може да измине десет километра след отделянето си от спътника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *