28/03/2024

Казахстан поиска от Русия 3 млрд. рубли компеснация за взривена ракета

Казахстан поиска от Русия да обезщети пораженията, причинени от катастрофата на ракетата носител „Протон М”, която стана на космодрума в Байконур през юли тази година. В края на миналата седмица стана известна сумата, която фигурира в предявената сметка – над 13 милиарда тенге или 2,904 милиарда рубли.

Първоначално в Министерството на околната среда и водните ресурси на Казахстан отказваха да назоват сумата, на която експертите му са оценили аварията на „Протон”, за да не тревожат излишно обществеността. Но по-късно цифрата все пак беше оповестена.
Тази сметка е изпратена във Федералната космическа агенция на Русия  Роскосмос по дипломатически канали за разглеждане и възмездяване на причинените щети, нанесени на околната среда, се казва в съобщението на казахстанското министерство, цитирано от КР.

Замърсяването на околната среда, за което става дума, е свързано с отровния облак, който се образува от изгорялото при аварията гориво с токсичното вещество гептил. Облакът се образува над мястото на падане на „Протон”, но не достигна до населени пунктове.
Припомняме – на 2 юли 2013 г. ракетата носител „Протон М” с три навигационни спътника „Глонас М” падна и се взриви десет секунди след изстрелването й.

Ликвидацията на последиците от катастрофата на Байконур продължи няколко месеца. А на 30 септември на космодрума бе извършено първото след аварията изстрелване на ракета „Протон М”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *