18/04/2024

Камерън: Да ограничим движението на българи и румънци в ЕС

Британският министър-председател Дейвид Камерън възнамерява да ограничи правата на мигрантите от европейски страни.

Той предлага да се намалят социалните помощи  за новодошлите в Обединеното кралство и да им се забрани да се движат свободно в рамките на Европейския съюз към по-проспериращи съседи.

Министър-председателят отбеляза, че населението на Великобритания е “дълбоко разтревожено” от имиграцията от България и Румъния, защото жителите на тези страни, които се присъединиха към ЕС през 2007 г., ще могат да се ползват изцяло от правото на свободно влизане в Обединеното кралство.

В тази връзка Дейвид Камерън заяви, че са необходими нови правила, които да не позволяват на работници от бедните страни просто така да се преместват в икономически проспериращи съседи. Според политика принципът на свободно движение е тласнал населението на европейските страни и особено жителите на новите страни-членки на ЕС, към масова миграция. А от това, според него, нищо добро не може да се очаква , съобщава НТВ.

Задаващата се перспектива за присъединяване на балканските държави и Турция към ЕС е заставила ръководителя  на британското правителство да заговори за необходимостта от приемане на нови ограничителни споразумения и за заплахите от неконтролираната миграция, която със сигурност ще се отрази на пазара на труда. Според Камерън в  ЕС са необходими промени, ако той иска да си възвърне доверието на хората”.

Британският министър-председател каза още, че ако Консервативната партия остане на власт след изборите през 2015 г. , правителството ще насърчава приемането на мерки, които биха позволили да се ограничи миграцията от страни от ЕС, предимно от Източна Европа и потенциални нови страни членки на ЕС .

Предлаганите от Камерън мерки имат за цел да се намали броят на мигрантите от по-слабо развитите страни в Съюза, пристигащи във Великобритания за по-високи социални плащания. Министър -председателят предлага да се ограничат обезщетенията за безработица за новопристигнали имигранти.

Те няма да имат право да се ползват от такива за първите три месеца след пристигането си в страната. Ако след шест месеца  мигрант  не може да си намери работа, изплащането на обезщетенията може да спре.

Read more: http://30dumi.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *