28/03/2024

Французите спасяват от наводнение съкровищата на Лувъра

Най-известният и най-посещаваният в света музей – Лувър, планира да евакуира от сградата стотици хиляди картини и предмети на изкуството. Уникалната парижка колекция от художествени произведения е заплашена от разлив на река Сена.

За контейнерите на Лувъра се носят легенди. От 460 хиляди съхранявани единици едва 35 хиляди са изложени на показ. Всичко останало се пази в подземия, но се излага на опасност при случаите на наводнения.

За последен път Париж е преживял разрушително наводнение през 1910 г. Оттогава жителите на Париж постоянно следят силата на стихията. В града дори съществува специален план в случай на повторение на подобно наводняване, който се нарича „Оperation Evagglo”.

Министърът на културата на Франция Орели Филипети обяви, че съдържащото се в подземията на Лувър-а ще бъде преместено в град Ланс, който е разположен в северните части на страната.

„Дали ще има наводнение или не – не е важно. Така обаче ще сме спокойни”, коментира пред медиите представителят на музея Серж Гаригес.

Експертите оценяват тази сигурност на 60 млн. евро. Толкова ще струва строителството на филиал на музея в северния град и пренасянето там на скъпоценностите от складовете на музея.

Снимката е от наводнението на Париж през 1910 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *