18/04/2024

Един загинал при атентат в офис на Компартията на Китай

Един човек е загинал, а осем са ранени в резултат на серия малки взривове в сградата на комитета на Комунистическата партия на Китай в град Тайюен, провинция Шанси, предаде агенция Синхуа, позовавайки се на силите за сигурност.

Това е втори атентат в рамките на седмица.

По данни на полицията серията взривове е станала в 7.40 местно време. Един от ранените е в тежко състояние. В резултат на взривовете са повредени и два автомобила, съобщиха световните агенции.

Съдейки по разпръснатите малки метални топчета, се смята, че са избухнали самоделни бомби, коментира Синхуа.

Районът е отцепен от много полицаи.

Снимки, разпространени в китайските социални мрежи, показват задимения широко булевард, където се намира офисът на партията и коли със строшени прозорци.

Подобни инциденти в последните години се случват все по-често и това засилва притеснения на правителството за стабилността във втората по големина икономика в света, коментира Ройтерс.

Това се обяснява с разширяващата се пропаст между богатите и бедните и нарастващия гняв към корупцията и проблемите на околната среда.

Само преди дни – на 28 октомври, петима души загинаха и 38 бяха ранени, след като джип се вряза в множеството на емблематичния площад „Тянанмън“ в столицата Пекин, след което се заби в каменен пост пред Забранения град и се взриви.

Тримата пътници в автомобила, които се оказаха от едно семейство, загинаха.

Властите бяха принудени да признаят, че това е терористичен акт и обявиха, че те са уйгури – етнически тюрки мюсюлмани, които населяват предимно северозападния китайски Синцзян-Уйгурски автономен район.

В областта има сепаратистко движение и периодично се стига до смъртоносни сблъсъци.

Атентатите стават само няколко седмици преди важен форум на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП), на който тя ще разкрие подробен план за нови реформи.

http://dnes.dir.bg/news/china-vzrivove-partia-atentat-15441159

Снимката е на ЕРА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *