19/03/2024

След бурни дебати продажбата на земя на чужденци бе отложена за след 2020 г.

За 59 червени депутати родните ниви се оказаха по-мили от партийната повеля.

нтът прие да се удължи мораториумът върху продажбата на български земи на чужденци до 2020 г.

Предложението бе на „Атака“ и получи подкрепата на ГЕРБ. Категорично против бяха ръководствата на БСП и ДПС. При вота в залата обаче се получи голяма изненада. С небивало мнозинство от 171 гласа Народното събрание реши, че не трябва да даваме нивите си на чужденци от догодина.

Заради отказа да отворим пазара на земя България рискува да си навлече санкции от Европа, предупреди лидерът на ДПС Лютви Местан.

Усилията на Михаил Миков и Янаки Стоилов да накарат своите да не се водят по акъла на Волен Сидеров удариха на камък.

„Другари, представете си, че утре ЕС го няма, а земята ни е в ръцете на чужденци“, заяви с патос червеният избраник Минчо Минчев и подтикна социалистите към неочакваната коалиция с атакисти и ГЕРБери.

Първоначално БСП и ДПС бяха против искането на атакистите. Зад хората на Волен Сидеров застана само ГЕРБ. След инфарктни дебати шефът на НС Михаил Михов даде почивка. В нея групата на червените по спешност се събра на извънредно заседание. И реши – всеки да гласува по съвест. Така 59 червени от общо 84-ма подкрепиха „Атака“ с мотив да „не дразнят избирателите си“. Четирима гласуваха „против“, а 12 се въздържаха.

Мораториумът подкрепиха и 89 от ГЕРБ. Категорично „против“ се обяви ДПС. „Приемането на подобно решение би довело до наказателна процедура срещу страната ни“, няколко пъти предупреди лидерът на движението Лютви Местан в пленарна зала. Янаки Стоилов от БСП пък се опита да „финтира“ депутатите, като предложи подмяна на текста. Той предложи ново решение, като премахна думата „мораториум“ и даде мъглява формулировка за иницииране на законови промени от страна на кабинета. Те трябва да „гарантират интересите на българския народ“. Предложението му бе прието на първо гласуване с гласове на депутати от ГЕРБ, но на второто те оттеглиха подкрепата си.

Според Стоилов и в момента граждани от страни на ЕС могат да закупуват наша земя чрез български фирми. „Забраната не работи, защо да я удължаваме?“, запита той от трибуната. В крайна сметка след петчасови дебати и три почивки депутатите все пак гласуваха мораториума. Преди време министър-председателят Пламен Орешарски обясни, че удължаването на мораториума е теоретично възможно, но на практика нереалистично.

„ЕС е съзнателен избор на българската нация, следователно трябва да спазваме законите, договорите, които сме подписали“, коментира преди гласуването президентът Росен Плевнелиев. Ако България наложи забраната едностранно, без да се допита до ЕС, ни очаква наказателна процедура и може би съд, потвърди говорителката на Европейската комисия по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.

Преди дни ЕК отхвърли аналогично искане от съседна Румъния.

http://www.standartnews.com/balgariya-politika/za_59_deputati_nivite_pomili_ot_bsp-210416.html

Снимката е на Стандарт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *