20/04/2024

Стив Ханке: Политическата класа в България е почти криминална

Американският икономист професор Стив Ханке, който е смятан за баща на валутния борд у нас, следи внимателно ситуацията в България. Той я коментира така:

Мисля, че на Орешарски ще му бъде много трудно. Като гледам каква е ситуацията, политическата класа в България е не само нефункционираща, но и почти криминална. Става въпрос за корупция.

Гледам лондонското списание „Икономист“ от 21-ви септември и какво да видя – цяла статия за аферата с този Пеевски, вие знаете всичко за нея. Четири дни по-късно, госпожа Ханке и аз отидохме в Париж – там взех броя на списанието „Експрес“, където пише за аферата с Иван Данов. Всъщност, погледнах сайта на правителството преди няколко дни и видях, че този човек все още е министър. Той, който е измамил френското правителство, а „Експрес“ публикува документи за това. Това е почти смайващо!

Много се съмнявам, че този кабинет ще се справи, защото имате една твърде оптимистична икономическа прогноза за растеж от 1,9% и всичко в бюджета се моделира според нея. Това означава, че изобщо няма да спазите бюджетните си цели, което ни води до тази лоша инициатива да се вземат пари на заем.

Намерението на кабинета да изтегли заем от близо половин милиард евро трудно ще съживи икономиката на България, смята професорът:

Не мисля, че могат адекватно да се инвестират в българския контекст. Технически погледнато, заемът не би трябвало да е проблем, в смисъл, че правителственият дълг е изключително нисък като процент от БВП – основно заради валутния борд, който налагаше дисциплина през годините. Сега, те искат да вземат на заем малко пари и вие си казвате, че не е толкова страшно, имайки предвид 16.5% дълг спрямо БВП, който е най-ниският в Европа. Но това е въпрос на доверие! Това на практика означава разбиване на дисциплината на валутния борд!

Не мисля, че вземането на заем ще застраши системата на валутния борд, но ще направи малка пробойна в доверието. Не го прогнозирам, но вероятно този фактор ще бъде включен в оценката на кредитния рейтинг за България. Дисциплината е запазената марка на страната ви. Единственото положително, което България има, е валутният борд и плоският данък.

Всичко друго е негативно – София е една от водещите столици на корупцията в света и това го пише в цялата международна преса. Споменах статиите на „Икономист“ и „Експрес“. После излезе нашият Ню Йорк Таймс с голяма статия, че България е най-замърсената държава в ЕС. И питате за инвестиции!

Гледах едно специализирано телевизионно предаване в Холандия миналата седмица. То показваше как се прахосват парите в ЕС. Холандците бяха избрали за пример България – за онези инфраструктурни проекти, в които се наливат излишни пари, за строежа на мостове, които не водят до никъде, за стадиони, които не работят и т. н. На фона на тази негативна серия, единственото хубаво е валутният борд. Затова не правете нищо, което да застраши тази система. Аз твърдя, че дори малки заеми са показател, че това правителство няма нужната дисциплина, за да вземе правилното решение.

На практика от 1997 г насам, при всички предишни правителства и дори при предишния кабинет на социалистите, дисциплината беше доста добра. Сега, намерението за кредит ми показва, че това правителство има проблем с дисциплината.

Ако погледнете Индекса на мизерията, след икономическия срив през 1997г. правителството на Костов имаше добри резултати, но те се дължаха на въвеждането на валутния борд. След това кабинетът на Симеон също се представи много добре. Индексът се влошаваше всеки път, когато на власт идваха социалистически правителства.

И сега не съм впечатлен от това управление във всеки един аспект – дори за дребни технически неща като прогнозата за икономически растеж: просто никой не потвърждава тази прогноза. Искрено се надявам да се сбъдне и българската икономика да нарасне с 1,9%, но изобщо не съм убеден, че това ще се случи.

http://bnr.bg/

Снимката е на БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *