25/04/2024

Най-сетне погнаха кредитния произвол при бързите заеми

 

Прокуратурата започна проверка във връзка с излъчен на 11.10.2013 г. репортаж: „Получаваш 1000, връщаш 5000 – разследване за бързи кредити“ в предаването „Здравей България“ на Нова телевизия.

Отдел „Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите“ при Върховна административна прокуратура започна проверка за законност относно обстоятелствата, излъчени в предаването.

Предмет на проверката е и как Българската народна банка и Комисията за защита на потребителите реализират правомощията си по Закона за кредитните институции и Закона за защита на потребителите, какви механизми са създадени в тези институции в изпълнение на законовите разпоредби с оглед  защита на държавния и обществения интерес.

За резултата от проверката обществеността ще бъде информирана своевременно, съобщиха от прокуратурата.

Вчера шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев коментира, че субектите, които предоставят бързи кредити не са банки, а небанкови финансови институции, които не подлежат на лицензия и контрол от БНБ.

Там се осъществява кредитен произвол по отношение на лихвите и наказателните лихви, категоричен бе председателят на бюджетната комисия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *