26/04/2024

Откриха черти на мечка в Снежния човек

Ново изследване на ДНК, проведено от американски учени, може най-накрая да разкрие тайната на Снежния човек. Те анализирали образци от коса на Йети и изяснили, че това митично същество може да се окаже само подвид на кафявата мечка.

На разположение на Брайън Сайкс, професор по генетика в Оксфордския университет, който се занимава с изследването, се оказали косми от две неизвестни животни, съобщава Индипендънт.  Те са открити в западните Хималаи и в Бутан. Ученият направил ДНК тестове и изяснил: образците 100 на сто съвпадат с генетичния материал на древната полярна мечка, останки от която са били намерени в Шпицбергер – най-северният архипелаг на Норвегия. Изучавайки откритата през 2007 г. челюст на древното животно учените стигнали до извода, че преди 40 хил. години белите и кафявите мечки са били близки роднини.

Сайкс предполага, че Йети, коса от който е била намерени в Хималаите, е резултат от кръстоска на два известни вида мечки. Това не означава, че в азиатските планини както преди бродят доисторически животни. По-скоро Снежният човек е потомък на откритата на Шпицбергер полярна мечка, заключава ученият. Изследователят допуска, че хибридът може да се е появил по-късно и независимо от древното животно.

Легендите за загадъчния Снежен Човек се носят сред местното население от няколко века. Алпинисти неведнъж са твърдели, че са се сблъсквали с огромни маймуноподобни същества. През 1951 г. британският алпинист Ерик Шиптън успял да фотографира огромни следи от неизвестно животно в подножието на Еверест, което накара мнозина да повярват в реалността на Йети. Алпинистът Райнхолд Меснер, който стана първият човек, изкачил Еверест без кислород, също твърди, че неведнъж се е сблъсквал с тайнственото същество лице в лице и успял подробно да го огледа. Освен това Меснер уж видял и чучело на Йети в един от отдалечените храмове в Тибет.

Скептици сред местното население по отношение на произхода на Снежния човек, имало и преди няколко века, твърди Сайкс. Ученият разказва, че открил в един 300-годишен тибетски ръкопис почти научно описание на Йети: „Разновидност на мечка, обитаваща негостоприемните планински райони”.

Но проучването на Сайкс не доказва, че Снежният човек въобще не съществува. Ученият изследвал само два образеца, намерени в Азия. В същото време друга група учени, която изследвала материали, намерени в Северна Америка твърдят, че Йети е хибрид на човек. Изследователите се позовават на резултати от ДНК експертизите. Като цяло в хода на изследването били тестувани общо 111 образци от кръв, кожа и други типове тъкани.

Бел. на www.snaiper-bg.net: Илюстрацията е на globallookpress.com. 

Прилича ви на някой, нали? На мултимилиардера Ричард Брансън. Някой очевидно му има зъб на преуспелия британец, който вече освен всичко друго си има частен космодрум и голям остров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *