28/03/2024

Край на кризата? Окуражаващи иконимически новини от Европа

Броят на работещите в Германия за първи път е надминал 42 милиона души, съобщи Федералната статистическа служба. През 2014 г. тази цифра ще продължи да се увеличава, смятат в правителството на Германия.

През септември процентът на заетост в Германия постави  рекорд. Той е нараснал с 0,6 на сто ( 250 000 души) и е достигнал 42,1 милиона. Така за първи път след обединението на Германия , равнището на заетост прескочи психологическия праг от 42 милиона.

Добри новини идват и от Пиринеите. За първи път от повече от две години в испанската икономика е регистриран  растеж, сочат данните на Националния статистически институт (NSA). Испанският БВП от юли до септември е нараснал с 0.1%. Миналата седмица ръстът на БВП на страната бе потвърден и от централната банка.

Според NSA, за растежа на икономиката са допринесли  увеличеният обем на износа и бумът в туристическата индустрия, облагодетелственна заради  негативната ситуация в Африка и Близкия изток.

Испанската икономика преживява тежка криза от 2008 г. насам, когато кредитната криза подкопа строителната индустрия на страната.

Равнището на безработицата в Испания е сега 26% и е едно от най-високите в Европа.

Read more: http://30dumi.eu/2013/10/v-germaniya-e-podobren-rekorda-za-zaetost/#ixzz2jCyelCvh

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *