28/03/2024

Капон: Държавата трябва да разкрие схемите за източване в енергетиката

Държавата и НЕК трябва да разкрият по какъв начин са плащани фактурите за консултанта след спирането на проекта „Белене“. Фактурите са платени. Ако това не е плащане, нека всеки да го обори, заяви  председателят на Единна народна партия Мария Капон в Сутрешния блок на bTV.

Цялата схема трябва да стане ясна. Трябва да стане ясно на българското общество кой стои на изхода и входа на енергетиката, категорична беше Мария Капон.

Тя показа как е действала самата схема: НЕК приема фактурите от “Уорли Парсънс” и ги осчетоводява, плаща ДДС. “Уорли Парсънс” продава вземането си, което е нормална търговска процедура. Всеки може да продаде вземането. Тя го продава на фирма Х, която обаче трябва да вземе нещо, т.е. трябва да има какво тя да плаща, за да може да си приспадне това вземане. Какво може да вземеш от НЕК, освен електрически ток? Фирмата Х реално получава ток от НЕК и правят най-вероятно протокол за приспадане, дори може би споразумение с НЕК. Пак повтарям това е законна и нормална търговска процедура, подчерта Мария Капон.

По думите й НЕК казва нещо много важно в съобщението си: освен, че приключва договора си с “Уорли Парсънс”, тя връща и четири фактури, за да няма такова приспадане и след това трето лице да може да изкупи вземането.

“Можеш да продадеш на всеки един вземането си, но въпросът е дали има връзка между “Уорли Парсънс” и фирма Х. Държавата трябва да каже дали има връзка. Надявам се и г-н Богомил Манчев да има съвестта да каже как е изработена процедурата”, подчерта председателят на Единна народна партия.

На въпрос как двамата министри не са знаели, че има плащания, Капон заяви: Всички видяха, че министрите Делян Добрев и Асен Василев най-вероятно не са били министри. Не знам, не видях, не чух – това поведение не отива на една изпълнителна власт. В изпълнителната власт всеки носи отговорност. Въпросът е защо българските държавни органи са допускали това, попита Мария Капон. „Къде са финансовото разузнаване, министерството, БЕХ, НЕК?

Аз на тях си плащам данъците, а не на „Уорли Парсънс“. Утре ще се появи друга фирма, която иска да точи милиони от нас – пак ли трябва да минат години? ЕНП да вади фактури, а ДСБ да чете търговските регистри на някоя държава. Това е сериозният въпрос, подчерта лидерът на ЕНП. Според нея държавата трябва да вземе своите решения, прокуратурата да си свърши работата и да се изясни целият този проект “Белене”.

„Това не е просто проект “Белене”, а една корупционна схема, която върви през годините”, категорична бе Мария Капон.

Пресцентър на  ЕНП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *