25/04/2024

Ирина Бокова спечели втори директорски мандат на ЮНЕСКО

Ирина Бокова бе преизбрана за генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на говорителка на ЮНЕСКО.

Бокова спечели още на първия тур с 39 гласа „за“. Нейните съперници, посланикът на Джибути във Франция Рашад Фарах и френско-ливанският университетски преподавател Жозеф Майла, получиха съответно 13 и 6 гласа. За победа на първия тур бяха необходими 30 от общо 58 гласа при вота в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО.

Тази организация от системата на ООН стана в последно време арена на оспорвана борба за подновяване на ръководството й  на фона на финансовите ограничения, при които функционира.

Това се дължи на факта, че Съединените щати замразиха своята вноска преди три години. САЩ предприеха тази мярка в отговор на приемането на държавата Палестина за 195-и член на ЮНЕСКО на 31 октомври 2011 г.

Ирина Бокова бе смятана предварително за фаворит. Надпреварата за поста с другите двама кандидати обаче се очертаваше трудна.

Тя бе избрана за генерален директор на ЮНЕСКО през 2009 г. Нейният първи мандат на поста бе белязан от финансова криза в организацията, причинена от замразяването на американската вноска. В резултат бюджетът на ЮНЕСКО бе намален с 22 процента от 653 милиона долара на 507 милиона.

Бокова е бивш заместник-министър (1996) и министър (1996-1997) на външните работи, посланик във Франция и Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Тя  бе избрана начело на ЮНЕСКО преди 4 години и е първата жена и първият източноевропеец на този висок пост.

http://dnes.dir.bg/news/unesko-irina-bokova-15168465

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *